Η Σαμοθράκη περιλαμβάνεται στις προκλητικές νέες Navtex της Τουρκίας για το Αιγαίο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, η Ελλάδα, «η οποία δεν συμμορφώθηκε με το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα με την Τουρκία, κήρυξε περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για άσκηση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αντίθετα με τη συμφωνία. Κατόπιν τούτου, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, η Τουρκία ανακοίνωσε περιοχές εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους με NAVTEX που εξέδωσε με ημερομηνία 22 Ιουνίου».

Συγκεκριμένα η Τουρκία χθες το βράδυ εξέδωσε τρεις Νavtex αναγγέλοντας ουσιαστικά ην χρονική επέκταση των τριών μεγάλων δεσμεύσεων στο Κέντρο του Αιγαίου για όλη την περίοδο του καλοκαιριού, που κανονικά υπάρχει η υποχρέωση αποφυγής διεξαγωγής ασκήσεων σε διεθνή ύδατα.

Η Τουρκία είχε δεσμεύσει τρεις μεγάλες περιοχές στην μέση του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου από τις 15 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τις 14 Ιουνίου και κατόπιν από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου εξαιρούνταν. Με τις Navtex όμως που εξέδωσε χθες αναγγέλλεται ότι οι περιοχές δεσμεύονται από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από την Ανατολή του ηλίου.

Μάλιστα, η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως τη χώρα που παραβιάζει τις συμφωνίες, αν και οι ασκήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ή αναγγελθεί από ελληνικής πλευράς αφορούν κυρίως ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο.

Πηγή: ΕΡΤ

Προηγούμενο άρθροΚαύσωνας: Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο – ΟΤΑ
Επόμενο άρθροΡωμύλος Χατζηγιάννογλου: “Συμφωνήσαμε να μην ξεκινήσει η Σχολή Ψυχολογίας το Σεπτέμβριο”