ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων. Τέρμα η κοροϊδία με την εφαρμογή της Δίχρονης «α λα καρτ»

Δημοσιεύτηκε στις: at 18 Δεκεμβρίου 2018
486 0

Οκτώ μήνες μετά από ανάλογη ερώτηση επανερχόμαστε στο θέμα της Δίχρονης Προσχολικής αγωγής στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Μετά τις εξαγγελίες και τη σχετική ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μόλις σε 184 Δήμους εφαρμόστηκε  η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή  τη φετινή χρονιά ! Χιλιάδες προνήπια  έμειναν έξω από τα Δημόσια Νηπιαγωγεία καθώς δεν συμμετείχαν  μεγάλοι Δήμοι, όπως Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ηράκλειο, Πάτρα κλπ και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.  

Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για την οποία χύθηκαν τόσα κροκοδείλια δάκρυα, δόθηκαν τόσες υποσχέσεις και συστάθηκαν τόσες (τριμερείς) επιτροπές ανά τη χώρα και εκεί που εφαρμόστηκε  δεν έχει εξασφαλιστεί η υποδομή και ισχύει το διπλό δίκτυο, δηλαδή επιλογή ανάμεσα σε παιδικούς σταθμούς με κουπόνια(voucher) και τροφεία και σε Νηπιαγωγεία! Διαδικασία που άφησε εκτός νηπιαγωγείου χιλιάδες νήπια αλλά και βρέφη εκτός παιδικών σταθμών λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών ενώ  οι γονείς είχαν πάρει voucher.  

Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσμοθετηθεί μια σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων, που θίγουν την Προσχολική Αγωγή! Με τις Υπ. Αποφάσεις Φίλη αλλά και άλλες ρυθμίσεις, που μπήκαν και στο ΠΔ 79/2018, για τη λειτουργία Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, διπλασιάστηκε από 7 σε 14 ο ελάχιστος αριθμών παιδιών για να λειτουργήσει το τμήμα, το ολοήμερο Νηπιαγωγείο είναι προαιρετικό γι’ αυτό συχνά τα κλείνουν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης , παγιώθηκαν τα 25άρια τμήματα, οι δε υποδομές, κτηριακές και άλλες, είναι σε άσχημη κατάσταση. Στις συνθήκες αυτές και αντί να πάρει μέτρα (χρηματοδότηση για υποδομές και διορισμούς), η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους Δήμους.  

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε, εξαφανίζει ακόμα και το ελάχιστο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ (ως ένα αντιστάθμισμα για τη μη περικοπή των συντάξεων), που είχε προβλεφθεί στο αρχικό σχέδιο, για να εξασφαλιστεί ένα μικρό μέρος από τις μεγάλες κτηριακές ανάγκες που χρειάζονται, ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στα Δημόσια Νηπιαγωγεία! 

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης απ’ ότι φαίνεται για μια ακόμη χρονιά δεν θα εφαρμόσει τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή γιατί δεν αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η εξασφάλιση των απαιτούμενων υποδομών. 

Θεωρούμε απαράδεκτο πια να νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους, παλιά σπίτια  και πιλοτές, είναι απαράδεκτα τα 25αρια τμήματα, οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και οι μετακινήσεις μικρών παιδιών. 

Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν τα 4 χρόνια, ώστε κάθε παιδί να έχει θέση σε αυτούς.                                                                                                                                                   

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ρωτά : 

1.Ποια ήταν η θέση του κ. Δημάρχου στην Τριμερή Επιτροπή ? 

2.Τι  προγραμματίζει  ο Δήμος για τη δημιουργία σύγχρονων, λειτουργικών και   ασφαλών αιθουσών Νηπιαγωγείων ώστε να μπει τέλος στο άθλιο καθεστώς να στεγάζονται Νηπιαγωγεία σε ισόγεια πολυκατοικιών και σε ακατάλληλα κτίρια ? 

3.Προγραμματίζει  οΔήμος τη δημιουργία βρεφικών σταθμών ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη χρονιά ότι κανένα παιδί έως 4 ετών δεν θα μείνει εκτός ?  

Σχετικά άρθρα

Ο ευσεβής λαός της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου τίμησε και εώρτασε τον προστάτη και πολιούχο του

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιανουαρίου 2021 0
Ο ευσεβής λαός της Καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου, έστω και υπό υγειονομικούς περιορισμούς, τίμησε και εώρτασε τον προστάτη και πολιούχο του,…

Τι αναφέρουν οι Βουλευτές ΝΔ Έβρου για την ανάκληση της Κυβερνητικής απόφασης αναφορικά με την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Μαρτίου 2021 0
Αναστάσιος Δημοσχάκης ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΌΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΚΥΤ ΦΥΛΑΚΙΟΥ: ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ, Η ΣΥΜΠΝΟΙΑ, Η ΟΜΟΘΥΜΙΑ…