Ως άκρως επιτυχημένο, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, το πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία, σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, παρουσία του Επίτιμου Γενικού Πρόξενου Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη.

Ακούστε τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη

Ακούστε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη

Ακούστε τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη

Απαντήσεις κατα την συνέντευξη τύπου

Μεταξύ των συμφωνιών που επετεύχθησαν είναι η καθιέρωση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη – Αγ. Πετρούπολη, την οποία ανέλαβαν να εγκαταστήσουν, μετά την άρνηση της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας Aegean Airlines, ο Δήμος και η Κυβέρνηση της Αγ. Πετρούπολης. Πρόκειται για εβδομαδιαίο δρομολόγιο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα έχει ισχύ για τέσσερις μήνες, χωρίς ωστόσο να έχει εγκαταλειφτεί η πρόθεση για καθιέρωση της εν λόγω αεροπορικής σύνδεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς ο κ. Λαμπάκης μετέφερε στις αρχές την πρότασή του για την αεροπορική σύνδεση Αγ. Πετρούπολη – Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης παρέλαβε από τον Αρχιμανδρίτη, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη της Αγ. Πετρούπολης τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανέγερση ορθόδοξου ναού ρωσικής τεχνοτροπίας, ο οποίος αναμένεται να αναγερθεί σε έκταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης κοντά στην περιοχή του στρατοπέδου Ι. Ζήση ή στην επέκταση του φυτώριου με έξοδα της ρωσικής πλευράς. Ο ναός με τους 12 χρυσούς τρούλους, ο οποίος θα φέρει το όνομα του Αγ. Βλαδίμηρου, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Ρώσους τουρίστες και να συμβάλλει στην αρχιτεκτονική αναβάθμιση της πόλης.

Ο κ. Λαμπάκης παρέστη επίσης, στην επίσημη τελετή αδελφοποίησης των Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τα αντίστοιχα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αγ. Πετρούπολης. Πρόκειται για μια κίνηση, με την οποία ολοκληρώνεται και τυπικά η αδελφοποίηση των δύο Δήμων καθώς είχε ήδη προηγηθεί η αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων και σχολικών μονάδων, και η οποία αναμένεται να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού.

Ακόμη, παρουσία του κ. Λαμπάκη και του κ. Τοψίδη, πραγματοποιήθηκε η επίσημη αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης, μιας πόλης 300.000 κατοίκων, στην οποία κατοικούν 4.000 Έλληνες από τους 8.000 συνολικά που κατοικούν στη Χερσόνησο της Κριμαίας. Σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη, “πρόκειται για μια κίνηση εξωστρέφειας, η οποία χαρακτηρίζει τόσο το Δήμο Αλεξανδρούπολης όσο και το Επιμελητήριο Ν. Έβρου που ως κυρίαρχο στόχο έχει την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων και δη εβρίτικων στην αγορά της Ρωσίας”, ενώ ως εκπρόσωπος της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυνατότητες διασύνδεσης των δύο λιμανιών επισημαίνοντας ότι αμφότερες οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τη χρονική συγκυρία κατά την οποία το 2016 έχει οριστεί ως έτος ελληνορωσικής φιλίας και να αναζητηθούν οι δίοδοι για την τοποθέτηση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Με τη σειρά του ο κ. Γκαμπαερίδης αναφέρθηκε στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στο Ρωσικό Σπίτι Αλεξανδρούπολης και την Ένωση Ελλήνων της περιοχής Συμφερούπολης, η οποία έλαβε χώρα στο κτίριο της Βουλής της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η ανέγερση του ρωσικού ορθόδοξου ναού, στην τοποθέτηση του θεμελίου λίθου του οποίου είναι πολύ πιθανό να παραβρεθεί ο Πατριάρχης Ρωσίας και ο Μητροπολίτης Αγ. Πετρούπολης, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εκτεταμένες ενέργειες του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης για την προβολή της Αλεξανδρούπολης ως τουριστικού προορισμού με την εμφάνισή του σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό (Russia Today) και την προώθηση ελληνορωσικού τουριστικού οδηγού σε επιλεγμένα σημεία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Γκαμπαερίδη αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην προσπάθεια ανάπτυξης ουσιαστικών σχέσεων με φορείς της Ρωσίας.

Προηγούμενο άρθροΙ. Δορουγιδένης: «Το Σουφλί είναι το φαβορί, θα τα δώσουμε όλα για το Κύπελλο»
Επόμενο άρθροΆγιος Βλαδίμηρος – ο νεος Ορθόδοξος Ναός ρωσικής τεχνοτροπίας στην Αλεξανδρούπολη