Λαμπρό Συλλείτουργο με αφορμή την 94η επέτειο από της ιδρύσεώς της Ορεστιάδας

Δημοσιεύτηκε στις: at 19:31
535 0

Η ακριτική προσφυγούπολη της Ορεστιάδος, την Κυριακή 25 του μηνός Ιουνίου ε.ε., με σειρά εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο ΟΡΕΣΤΕΙΑ, γιόρτασε την 94η  επέτειο από της ιδρύσεώς της και τίμησε όλους εκείνους που, με την καθοδήγηση του τότε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολυκάρπου, πρωτοστάτησαν στην εγκατάσταση 900 προσφυγικών οικογενειών από την Αδριανούπολη και το Καραγάτς, στη νέα τους πατρίδα, την σημερινή Ορεστιάδα, ατενίζοντας την παλαιά, 13 μόλις χιλιόμετρα νοτιότερα από αυτήν.

Παράλληλα η τοπική Εκκλησία, στη μνήμη όλων εκείνων των ξεριζωμένων Ρωμηών της Ανατολικής Θράκης που με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 εγκατέλειψαν ακούσια τις πατρογονικές τους εστίες, τίμησε «πάντας τους εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλάμψαντες αγίους».

Προσκεκλημένοι του οικείου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού στις λατρευτικές εκδηλώσεις φέτος ήταν· ο ελληνομαθής Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελίκης κ. Σιώνιος, Ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής Τρογιάν, αμφότεροι Ιεράρχες της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Μετά το Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, παρουσία των αρχών, τελέσθηκε Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας αναπαύσεως των ιδρυτών της πόλεως. Στη συνέχεια ο οικείος Μητροπολίτης τέλεσε Τρισάγιο στον παρακείμενο του Ναού αδριάντα του τελευταίου Μητροπολίτη της Αδριανούπολης και πρώτου της Νέας Ορεστιάδος κυρού Πολυκάρπου Βαρβάκη.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη Εύη Χαριτίδου, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

 

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης – Σε κρίσιμο σημείο η έξαρση της πανδημίας, να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Νοεμβρίου 2020 0
Σε συνάντηση που είχε χθες ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο και τη διοίκηση του…

Απάντηση στις περί Καστελόριζου δηλώσεις του Ερντογάν ~ Το Ελληνικό ερευνητικό σκάφος να ονομαστεί “Καστελόριζο” (γράφει ο Χρήστος Κηπουρός)

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Αυγούστου 2020 0
Απάντηση στις περί Καστελόριζου δηλώσεις του Ερντογάν Το Ελληνικό ερευνητικό σκάφος να ονομαστεί “Καστελόριζο” Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός   Ναι…

Ο Υποστράτηγος Χρήστος Μπούφης ανέλαβε Διοικητής της 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Έβρος»)

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Μαρτίου 2020 0
Ο Υποστράτηγος Χρήστος Μπούφης, ανέλαβε με απόφαση του ΣΜΑΝ, νέος Διοικητής της 12ης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, στην θέση του…