Η Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης:

Μια ανάρτηση Κοινοτικού Συμβούλου στο φέισμπουκ και μια έγγραφη κοινοποίηση – καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία και το Λιμενικό προκάλεσε αναστάτωση και σοβαρά προβλήματα στους ερασιτέχνες αλιείς της παραλίας της Απολλωνιάδας στην Αλεξανδρούπολη, του πιο τουριστικού σημείου της πόλης.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ανακρίσεων η υπόθεση οδηγείται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο την Πέμπτη 23/11/2023. Δεκατέσσερις συνδημότες μας απειλούνται με βαριές ποινές αφού κατηγορούνται από παράνομη κατάληψη του χώρου έως το ποινικό αδίκημα της καταστροφής του αιγιαλού.

Η Απολλωνιάδα είναι συνοικία που φτιάχτηκε 100 χρόνια πριν από Μικρασιάτες πρόσφυγες, πάντα είχαν τη ζωή τους δεμένη με την θάλασσα και τις βάρκες τους, που έδεναν σ’ αυτό το σημείο. Γενιές ολόκληρες έμαθαν να κολυμπάνε και να ψαρεύουν εκεί, έκαναν βαρκάδες και βόλτες στην ακρογιαλιά. Είναι παραδοσιακός τόπος, είναι μέρος της ιστορικής μνήμης όχι μόνο της συγκεκριμένης γειτονιάς αλλά ολόκληρης της πόλης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε να πάψει κάθε δίωξη των ερασιτεχνών ψαράδων, αφού ακόμη και μετά την ανάπλαση του χώρου η σχετική τεχνική έκθεση (που εγκρίθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία) προβλέπει παραδοσιακά τη χρήση για τοποθέτηση μικρών σκαφών.

Αντιστεκόμαστε στην απαγόρευση και ποινικοποίηση άλλης μια παραδοσιακής δραστηριότητας σε μια πόλη που διαρκώς βάζει εμπόδια στην πρόσβαση των κατοίκων στην θάλασσα.

Ζητούμε να απομακρυνθούν από την ακρογιαλιά τα μπάζα από τις κατασκευές της ανάπλασης και τα φερτά υλικά της θάλασσας, ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή για να είναι ασφαλής για τους αλιείς και τα σκάφη τους αλλά και για τους λουόμενους που επιλέγουν να κάνουν εκεί το μπάνιο τους.

Προηγούμενο άρθροΚλεοπάτρα Εμμανουήλ: «Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή “οι μικρές κυρίες” στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης»
Επόμενο άρθροΚατερίνα Μπέρδου: “Το φορολογικό νομοσχέδιο απαγορεύει τους επαγγελματίες να κρατήσουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις”