Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: «Όχι στην επιτάχυνση της  διαδικασίας ξεπουλήματος και μετατροπής του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ»

Δημοσιεύτηκε στις: at 17 Ιουλίου 2020
160 0

ΠΡΟΣ: τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Περιφερειάρχη, Περιφερειακούς Συμβούλους

 

Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (20/7/20) της ΠΑΜ-Θ

 

Θέμα: «Όχι στην επιτάχυνση της  διαδικασίας ξεπουλήματος και μετατροπής του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ»

 

Έτοιμο προς παράδοση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την προώθηση των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά και την ψήφιση στις 14/7/2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, κυβερνητικής τροπολογίας η οποία προβλέπει ότι στη σύμβαση παραχώρησης θα ενταχθούν και 120 στρέμματα που ανήκουν στη ΓΑΙΟΣΕ προκειμένου οι «επενδυτές» να μπορούν να «αξιοποιήσουν», παράλληλα με προβλήτες και σιδηροδρομικό δίκτυο, δεξαμενές, αποθήκες, εμπορευματικό πάρκο κ.ά.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ολοκληρώνεται η αποδέσμευση αυτής της τεράστιας έκτασης, που βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και παραχωρείται στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) – που είναι προς πώληση το 67% του μετοχικού του κεφαλαίου – μέχρι το 2063.

Με την τροπολογία αυτή που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών τακτοποιούνται και οι τελευταίες εκκρεμότητες σχετικά με τις απαιτήσεις των Αμερικανών, προκειμένου τα επόμενα 24ωρα να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ήδη η Development Finance Corporation (DFC), δηλαδή ο αμερικανικός κρατικός οργανισμός που χρηματοδοτεί αμερικανικές επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος, έχει δώσει το «πράσινο φως» για την εξαγορά του λιμανιού καθώς και για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων «SSA Marine» και το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα «Black Summit Financial Group».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή, «προωθείται η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως είναι αυτή των περιφερειακών λιμένων Βόλου και Αλεξανδρούπολης, και πιάνουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι δικό του έργο αυτή η εξέλιξη, καταψήφισε την τροπολογία, επικαλούμενος ως πρόβλημα «το πενιχρό αντίτιμο στον ΟΣΕ» το οποίο θα πρέπει να καταβάλει ο εκάστοτε Οργανισμός Λιμένα. Μάλιστα οι όποιες αναφορές ήταν μόνο για το λιμάνι του Βόλου, κάνοντας σκόπιμα γαργάρα την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για την πρόσβασή τους στη βαλκανική ενδοχώρα και την αναχαίτιση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι και τα δύο Κόμματα δίνουν καθημερινά εξετάσεις στην αστική τάξη και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, ποιος έχει το ολοκληρωμένο σχέδιο για να υλοποιηθούν οι ανάγκες και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και να προχωρήσουν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή μας.

Δεν αμφισβητεί κανείς – ούτε η κυβέρνηση βεβαίως, αλλά ούτε και τα άλλα κόμματα – την ανάγκη ιδιωτικοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα έχετε συμφωνήσει, προηγούμενη κυβέρνηση και σημερινή, ότι πρέπει να παραδοθεί ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανικά συμφέροντα.

Με τον Πάιατ μαζί ερχόταν οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσει την κατάσταση, για το πώς προχωρούν για παράδειγμα οι εργασίες κατασκευής της νέας βάσης επισκευής των αμερικανικών ελικοπτέρων, πώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για την ιδιωτικοποίησή του, πώς θα γίνουν οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου αποθήκευσης και ο βόρειος αγωγός.

Μετατρέπετε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα λιμάνι το οποίο εξυπηρετεί τους αμερικανικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και σε στόχο αντιποίνων. Μετατρέπετε συνολικά την περιοχή σε πεδίο βολής.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει την όλη διαδικασία ξεπουλήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και τη μετατροπή του σε Αμερικανική-Νατοϊκή Βάση.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης

 

Σχετικά άρθρα

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα τα ταξίδια του Δημάρχου και η “αδελφοποίηση” με την Αγία Πετρούπολη.

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Δεκεμβρίου 2016 0
Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική αεροπορική εταιρεία “Ellinair” (του Ομίλου Μουζενίδη), δημοσιοποίησε το επίσημο πρόγραμμά της με τα…

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας υπέγραψε ΥΠΕΡ της Kυβερνητικής συμφωνίας για “Βόρεια Μακεδονία” με τα Σκόπια

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Ιουλίου 2018 0
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Documento Στη συλλογή υπογραφών υπέρ της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΠΓΔΜ προχωρούν συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες…

Διαδικτυακή εκδήλωση  “Covid-19 & Εμβολιασμός – Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν”

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Οκτωβρίου 2021 0
Διαδικτυακή εκδήλωση  “Covid-19 & Εμβολιασμός – Οι πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν” Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμμετέχει στη νέα Καμπάνια…

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων. Τέρμα η κοροϊδία με την εφαρμογή της Δίχρονης «α λα καρτ»

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Δεκεμβρίου 2018 0
Οκτώ μήνες μετά από ανάλογη ερώτηση επανερχόμαστε στο θέμα της Δίχρονης Προσχολικής αγωγής στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Μετά τις εξαγγελίες και…