Λαϊκή Συσπείρωση: “Η πληθυσμιακή κατάρρευση της ενδοχώρας του νομού Έβρου συνεχίστηκε και το 2017”

Δημοσιεύτηκε στις: at 01:24
548 0

Συρρικνώνεται συνεχώς ο πληθυσμός του Νομού Έβρου και τα χωριά αδειάζουν. Στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με την συρρίκνωση του πληθυσμού στο νομό Έβρου, με την κατάσταση να είναι τραγική ιδιαίτερα στον βόρειο Έβρο, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο επίκουρος καθηγητής Δημογραφίας του Δ.Π.Θ. και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Βουλής για το Δημογραφικό, Κωνσταντίνος Ζαφείρης.

«Στον Έβρο είναι ανάγλυφη η εικόνα ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το ότι, δηλαδή, ο πληθυσμός γερνάει και η γονιμότητα είναι χαμηλή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας στην οποία αναφέρει:

Οι κυβερνήσεις, οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές αλλάζουν,
η πληθυσμιακή κατάρρευση της ενδοχώρας του νομού μας συνεχίζεται

Με αφορμή τα δημογραφικά στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το πρόβλημα της πληθυσμιακής κατάρρευσης της ενδοχώρας του νομού Έβρου συνεχίστηκε και το 2017, διαψεύδοντας με εκκωφαντικό τρόπο Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δημάρχους που επιμένουν να ωραιοποιούν μια πραγματικά γκρίζα και συγχρόνως βαθύτατα ανησυχητική κατάσταση.

Συγκεκριμένα:

Δήμος Έτος Γεννήσεις Θάνατοι
Δήμος Ορεστιάδας 2016 265 679
2017 258 687
Δήμος Διδυμοτείχου 2016 99 277
2017 98 307
Δήμος Σουφλίου 2016 182 295
2017 177 316

Τα στοιχεία του 2017 για το Δήμο Ορεστιάδας είναι για ολόκληρο το έτος και για τους Δήμους Διδυμοτείχου και Σουφλίου έως 30/11/2017 

Συνολικά τη δεκαετία 2001 – 2011 ο πληθυσμός του Δήμου Ορεστιάδας μειώθηκε κατά 3.879 κατοίκους, του Διδυμοτείχου κατά 3.937 και του Σουφλίου κατά 3.789

Την πλέον τραγική εικόνα παρουσιάζει ο πρώην Δήμος Τριγώνου, όπου στο 2017 ο αριθμός των θανάτων ήταν 9 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των γεννήσεων (θάνατοι 180, γεννήσεις 21).

Οι αιτίες της τραγικής αυτής εξέλιξης, που ερήμωσαν την περιοχή μας και μετέτρεψαν τα χωριά μας σε γηροκομεία, βρίσκονται πρώτα και κύρια στον άναρχο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα μας. Και δεύτερον στις αντιαγροτικές πολιτικές της Ε.Ε, που ξεκληρίζουν τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, για να παραδοθεί η γη, η παραγωγή, η μεταποίηση, η εμπορία, το χρυσοφόρο κύκλωμα της διατροφής, σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και νεοτσιφλικάδες, καταστρέφοντας χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

H Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ορεστιάδας θεωρεί ότι το μείζον πρόβλημα της περιοχής μας ήταν και παραμένει η ανατροπή της πολιτικής που έχει οδηγήσει την περιοχή μας στον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση. Η περιοχή μας είναι πλούσια, μπορεί να αναπτυχθεί και να κρατήσει τα παιδιά της, χρειάζεται όμως άλλος δρόμος ανάπτυξης, που να αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητές της.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας

Σταμάτης Γκατζίδης, Δημοτικός Σύμβουλος

Σχετικά άρθρα