Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής των Φερών για το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας είναι δικαιολογημένες και δίκαιες. Όχι μόνο γιατί θα δυσκολέψουν οι συναλλαγές τους ( σε λίγες μέρες κλείνει  και το υποκατάστημα της Συνεταιριστικής) αλλά και γιατί χρόνια ο λαός συνεχίζει να πληρώνει τα ληστρικά επιτόκιά των τραπεζών, τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους με δισεκατομμύρια από την κλοπή μισθών, συντάξεων, από τις περικοπές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια.

   Μόνο ξαφνική δεν είναι η ανακοίνωση κλεισίματος της Εθνικής Τράπεζας στη Δημοτική Κοινότητα  Φερών, αφού εδώ και μήνες  έχει ανακοινωθεί και υλοποιείται το κλείσιμο 41 καταστημάτων της Εθνικής, 45 της Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα  ενώ κάτι  αντίστοιχο έχουν κάνει Alpha Bank και Eurobank. Τα περισσότερα καταστήματα που κλείνουν, βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχέςνησιά και επαρχιακές πόλεις, απομακρυσμένες από τις πρωτεύουσες των νομών.  Στόχος η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού ως βασική πηγή ενίσχυσης των λειτουργικών κερδών των τραπεζών που αποτελεί πάγια τακτική τους την τελευταία δεκαετία κατά την οποία έκλεισαν το 50% των καταστημάτων και μείωσαν το προσωπικό 35%.

Οι τραπεζικοί όμιλοι ξεκοκάλισαν δισεκατομμύρια κρατικές επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους, καταπίνουν  τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας, πούλησαν τα κόκκινα δάνεια σε funds, χρεώνουν ακριβά τις ιντερνετικές υπηρεσίες, έρχονται τώρα και κλείνουν υποκαταστήματα, απολύουν εργαζόμενους και ταλαιπωρούν τον κόσμο.

Η συρρίκνωση μέσα στην πανδημία  θα δημιουργήσει  επιπλέον προβλήματα συνωστισμού που τα ζήσαμε την περίοδο του λοκντάουν στις τράπεζες της Αλεξανδρούπολης με τους πελάτες να περιμένουν για ώρες στις ουρές.

Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν συνταξιούχοι, αγρότες, ψαράδες, άλλοι μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι είναι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ούτε αντέχουν το κόστος  συχνών μετακινήσεων σε κοντινές πόλεις.

Είναι υποκριτική η θλίψη και η αγωνία τοπικών αιρετών στο Δήμο και στη Βουλή αφού διαχρονικά στηρίζουν αυτή την κοινή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που ενισχύει τα κέρδη των τραπεζών σε βάρος του λαού. Η αναζήτηση επιχειρημάτων για να μείνει ανοιχτή η τράπεζα στις Φέρες είναι εκθέσεις ιδεών για κάτι αυτονόητο. Αποτελεί και προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών γι’ αυτούς που ποτέ δεν αντιτάχθηκαν στην εφαρμοζόμενη πολιτική που είχε και έχει ως συνέπεια την συρρίκνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την εγκατάλειψή της υπαίθρου, το κλείσιμο σχολικών και νοσηλευτικών μονάδων και άλλων υπηρεσιών.  Η δημιουργία  Αγροτικού Συμβουλίου στο Δήμο , η εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών από μόνα τους δεν σημαίνουν τίποτα  όταν έχει εγκαταλειφθεί  πχ η αγροτική οδοποιία ή όταν συρρικνώνονται δομές όπως πρόσφατα ο παιδικός  σταθμός Φερών. Μετά από όλα αυτά μια επιστολή του Δήμου προς την τράπεζα δεν μπορεί να πείσει ούτε και θεωρείται αγώνας!!!

Υπερασπίζονται δήθεν το “καλό” των κατοίκων της περιοχής, αλλά δεν είπαν κάτι  όταν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποίηθηκαν με πακτωλό εκατομμυρίων σε βάρος του λαού. Κουβέντα δεν λένε που οι τράπεζες “ξεφορτώνονται” τα “κόκκινα” δάνεια και για όσα τους μένουν προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Οι ίδιοι κλείνουν σε όλες τις πτώσεις την επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, επιστροφή στην κανονικότητα, το υγιές περιβάλλον για επενδύσεις, την ανάπτυξη για “όλους”. Όμως ακριβώς όλα αυτά κάνει και η Εθνική Τράπεζα με το κλείσιμο του υποκαταστήματος. Αν δε το κάνει δεν θα είναι ανταγωνιστική, άρα δεν “μας” συμφέρει. Με αυτή την απατηλή για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική βομβαρδίζουν καθημερινά το λαό για να κάνει σημαία του τα συμφέροντα των τραπεζιτών και να πιστεύει ότι έχει τα ίδια συμφέροντα με το κεφάλαιο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση

Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα για την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους φορείς της  σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Καλούμε το λαό να οργανώσει την πάλη του για να ανατρέψει αυτή την πολιτική των τραπεζιτών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Για το συγκεκριμένο, να αποτρέψει το κλείσιμο της τράπεζας γνωρίζοντας και μέσα από το παράδειγμα του Αγροτικού Συλλόγου Δικαίων πως ακόμα και οι μικρές νίκες απαιτούν σκληρό αγώνα.

Προηγούμενο άρθροΦιλιώ Μυλωνά: “Απόλυτα πετυχημένη η Γιορτή Eμπορίου στην Ορεστιάδα… την απόλαυσαν όλοι”
Επόμενο άρθροΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Στον «αέρα» πλέον ο διαγωνισμός για την «Κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης», προϋπολογισμού 36 εκατ.