Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «νέες προσλήψεις» για τις αυξημένες ανάγκες, ο αριθμός του προσωπικού που  εργάζεται  τη φετινή χρονιά στη σχολική καθαριότητα είναι ίδιος ακριβώς με τον περσινό. Τα σχολεία δεν καθαρίστηκαν από τον Ιούνιο και τελικά οι εργαζόμενες έφτασαν μια μέρα πριν την υποδοχή των μαθητών. Οι θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν από τους δήμους της χώρας αφορούν 9.500 συμβάσεις.  Σχεδόν οι μισές από αυτές αντιστοιχούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Έτσι, ενώ 5.000 εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα δουλέψουν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι υπόλοιποι 4.474 θα εργαστούν με ωράριο μερικής απασχόλησης. Ενδεικτική η εικόνα από τους Δήμους του Έβρου:

ΔΗΜΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΜΕΡΙΚΗΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΣΥΝΟΛΟ
Αλεξ/πολης 28 47 75
Ορεστιάδας 12 26 38
Διδ/χου 07 13 20
Σουφλίου 00 04 04
Σαμοθράκης 01 19 20

Ο αριθμός των εργαζομένων υπολείπεται σημαντικά των αναγκών. Οι σχολικές μονάδες και οι εγκαταστάσεις τους δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν επαρκώς ούτε τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες όπουαπαιτείται ο συχνός και επίμονος καθαρισμός υλικών και χώρων, δηλαδή τεράστιος όγκος δουλειάς.

Στο έδαφος αυτό, μια σειρά δήμων ήδη καλούν τις εργαζόμενες… να δώσουν τον «καλύτερο εαυτό» τους για να κρατήσουν τα σχολεία καθαρά και ασφαλή και στρώνουν το δρόμο για την καταστρατήγηση του ωραρίου με υπερωρίες ή την «επικουρική» χρησιμοποίηση εργολαβικών συνεργείων στην καθαριότητα των σχολείων.

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, αλλά ευθύνη του κράτους.

Με βάση όλα αυτά, ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα και να γίνουν νέες προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Άμεσα ζητούμε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης να μετατρέψει  όλες τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης – αίτημα όλων των οργανώσεων γονιών και εκπαιδευτικών – διεκδικώντας τα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών.  Καλούμε  το Σωματείο  Καθαριστριών, να συντονίσει τη δράση του με Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων, με Σωματεία Εργαζομένων. Δεν μπορεί να βγει η χρονιά με ελλείψεις, με εντατικοποίηση, με χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων . Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να «βγαίνει η δουλειά».

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Δερμεντζόπουλος: «Άνοιγμα του Τελωνειακού Σταθμού Ορμενίου για την διέλευση των φοιτητών  που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Βουλγαρίας»
Επόμενο άρθροΝ. Γκαρά: «Εν κρυπτώ αποφάσισαν το κλείσιμο της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου;»