Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Να σταματήσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές προς τον Δήμο...

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: «Να σταματήσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης»

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών δημοτών που έχουν οφειλές προς τον Δήμο, κυρίως από παλιές κλήσεις Δημοτικής Αστυνομίας και Τροχαίας για παραβάσεις ΚΟΚ (οι περισσότερες για παράνομη στάθμευση ή στάθμευση χωρίς καταβολή τέλους στάθμευσης με κάρτα).

Οι περισσότερες παραβάσεις είναι παλιές, δηλαδή πρόκειται για κλήσεις που φτάνουν μέχρι το έτος 2006, με αποτέλεσμα οι προσαυξήσεις να ξεπερνάνε το ίδιο το πρόστιμο. 

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν γίνει και για οφειλές μικρών ποσών. Έχουμε αναφορές για κατασχέσεις οφειλών 270 ευρώ, 293 ευρώ κλπ. Όπως συνηθίζεται στην διαδικασία κατασχέσεων, το ποσόν που οφείλει ο δημότης δεσμεύεται σε όλους τους λογαριασμούς που διαθέτει σε όλες τις τράπεζες. Δηλαδή αν κάποιος διαθέτει λογαριασμούς σε 3 τράπεζες, το ποσόν της κατάσχεσης θα δεσμευτεί και στους 3 λογαριασμούς του!!! Δηλαδή το συνολικό ποσόν δέσμευσης θα είναι τριπλάσιο. Το ίδιο συμβαίνει σε αυτοκίνητα που είναι ιδιοκτήτες δύο άτομα (π.χ. σύζυγοι, ή γονέας με παιδί κλπ) οι κατασχέσεις έχουν γίνει και στους δύο ιδιοκτήτες. Δηλαδή για συνολική οφειλή από κλήσεις 300 ευρώ, έγινε κατάσχεση από 300 ευρώ και στους δύο ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου και αν ο κάθε ιδιοκτήτης διαθέτει τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμεύονται από 300 ευρώ και στους 6 λογαριασμούς. Δηλαδή για οφειλή 300 ευρώ έχουν δεσμευτεί συνολικά 1.800 ευρώ.

Τελικά ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει την οφειλή του στον Δήμο, να πάρει βεβαίωση αποδέσμευσης και να ξεκινήσει την χρονοβόρα διαδικασία με τις τράπεζες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του!!

 Είναι απαράδεκτο το γεγονός πως χωρίς καμία ειδοποίηση πριν, ο Δήμος προχωράει σε κατάσχεση. Ο Δήμος όφειλε να στείλει ειδοποιητήρια για να ενημερωθούν και να πληρώσουν τις οφειλές πριν βρεθούν προ απροόπτου με τις κατασχέσεις που τους έχουν δημιουργήσει πολλά οικονομικά προβλήματα.

 Με απόφαση της κυβέρνησης οι δήμοι εντάχτηκαν από πέρσι το Μάη στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών άρα εντάσσονται και οι οφειλές που είναι βεβαιωμένες από τους Δήμους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μη δίνει αυτά που οφείλει στους δήμους, για να εξοικονομεί περισσότερα προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και βρήκε τάχα τη λύση στα οικονομικά των δήμων με αυτό το απαράδεκτο μέτρο. Δηλαδή στο κυνήγι των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών, που η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημά του.

Επιπλέον οι οφειλές από παραβάσεις και πρόστιμα του ΚΟΚ εντάσσονται στα «αυτοτελή πρόστιμα», δηλαδή δεν πρόκειται για άμεσες υποχρεώσεις και οφειλές των δημοτών προς τους Δήμους (π.χ. δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι). Τα «αυτοτελή πρόστιμα» επιβάλλονται από άλλους νόμους, και υπέρ τρίτων, και ρυθμίζουν θέματα άσχετα με την οικονομική λειτουργία των Δήμων. Γι αυτό θεωρούμε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να είναι λίγο πιο ελαστικός ως προς τον τρόπο είσπραξης των συγκεκριμένων οφειλών.

 Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσουν οι κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών και στην επόμενη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα των κατασχέσεων λογαριασμών και το Δ.Σ. να σταθεί δίπλα στις αγωνίες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, αγροτών, κτηνοτρόφων και να ζητήσουν να μπει τέρμα στη φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, από τις τράπεζες, το Κράτος και τους Δήμους.

Με ευθύνη και απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Να προχωρήσει στη διαγραφή όλων των μικρών οφειλών για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν.

  • Να ανακαλέσει, να σταματήσει και να μην εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μικροοφειλές των νοικοκυριών.

  • Να περιφρουρήσει θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους του Δήμου από τις απειλές καταλογισμού της κρατικής διοίκησης.

  • Να απαιτήσει τώρα από την κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη “σέντρα” των κατασχέσεων λογαριασμών και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες. Να ενισχύσει με την δράση και την στάση του την πάλη του λαού για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Αντί η Δημοτική Αρχή να χαρατσώνει και να δεσμεύει λογαριασμούς μαζί με τις τράπεζες, να μπει μπροστά ώστε να διεκδικήσει τις χρωστούμενες χρηματοδοτήσεις από το Κράτος που περικόπτονται εδώ και χρόνια από τους Δήμους.

Exit mobile version