«Λουκέτο» στην ρευματολογική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας

Δημοσιεύτηκε στις: at 02:05
578 0

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει :

Στο Νοσοκομείο της Καβάλας έκλεισε για έναν γιατρό η Ρευματολογική Κλινική. Οι ασθενείς από την Ανατ.Μακεδονία και Θράκη με σοβαρές ρευματολογικές παθήσεις πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για εξέταση και θεραπεία.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Καβάλας που έκανε κήρυγμα στους εργαζόμενους ότι τη δουλειά τους την οφείλουν στον Ξάνθο και Πολάκη, όπως έλεγε, άφησε το Νοσοκομείο χωρίς Ρευματολόγο και έκλεισε η Ρευματολογική Κλινική του Νοσοκομείου. Ο μοναδικός Ρευματολόγος που υπηρετούσε οδηγήθηκε σε παραίτηση λόγω εργασιακής εξουθένωσης.

Η Ρευματολογική Κλινική εξυπηρετούσε ασθενείς από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έως την Κεντρική Μακεδονία.

Μάλιστα πραγματοποιούσε εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες σε ασθενείς κάνοντας εγχύσεις  ανασοκατασταλτικών φαρμάκων (Ρευματοειδή αρθρίτιδα κλπ.).

Ποια είναι η λύση που βρήκε το Υπουργείο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου;  Ενημερώνουν τους ασθενείς να πηγαίνουν για εξέταση και θεραπεία από τη Θράκη στην Θεσσαλονίκη!!! Μάλιστα χωρίς συνεννόηση με τα Νοσοκομεία υποδοχής. Παροιμιώδης αναισθησία για την ταλαιπωρία των ασθενών.


Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι ορατή …διά γυμνού οφθαλμού!».

Σημειώνεται ότι η Ρευματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, που εξυπηρετούσε ασθενείς από ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκλεισε, αφού ο ένας και μοναδικός εδώ και τέσσερα  χρόνια ρευματολόγος οδηγήθηκε στην παραίτηση κάτω από την πίεση της λειτουργίας μιας κλινικής με τεράστιο και δυσανάλογο φορτίο και όγκο περιστατικών. Εκτός των άλλων μετέωροι έχουν μείνει και οι 30 περίπου ασθενείς που έχουν ανάγκη εκ της φύσης των παθήσεών τους για περιοδικές εγχύσεις ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ τονίζει ακόμη:

«Αυτή είναι η πολιτική που πήρε από το χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει “επάξια”. Πολιτική που δεν δίνει δεκάρα για την υγεία και τη ζωή του μεροκαματιάρη, αυτού που δεν έχει για να γιατροπορευτεί στον ιδιωτικό τομέα και προσπαθεί να σωθεί στον πανάκριβο δημόσιο τομέα της Υγείας που κι αυτός λειτουργεί με κριτήριο την επιχειρηματικότητα, την ανταπόδοση υπηρεσιών, τη σχέση κόστους – οφέλους. Πολιτική που οι διοικητές – μάνατζερ των νοσοκομείων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Καβάλας με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καρασαβόγλου, υλοποιούν στο ακέραιο, προσπαθώντας να παρουσιάσουν σχεδόν μια εικόνα ειδυλλιακή, όταν η σκληρή πραγματικότητα τους στραπατσάρει και τους διαψεύδει.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Δεν είναι μόνο η κοροϊδία με το ένα και μοναδικό υποστελεχωμένο ΤΟΜΥ (που υποτίθεται ήδη θα λειτουργούσε και το δεύτερο). Δεν είναι μόνο ο εμπαιγμός με τον οικογενειακό γιατρό που το 99% των οικογενειών δεν μπορούν να βρουν γιατρό. Δεν είναι μόνο οι χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στο ΕΚΑΒ και στα Κέντρα Υγείας. Η ίδια η κατάσταση στο νοσοκομείο έχει φτάσει στα όρια της ασφυξίας: Ραντεβού που κλείνονται για 6, 8, ή και 10 μήνες αργότερα. Γιατροί που στην ουσία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν έκτακτα περιστατικά, αφού την ίδια ώρα είναι και οι μοναδικοί στις κλινικές τους ή το αντίστροφο. Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με εκατοντάδες μέρες χρωστούμενα ρεπό, αφού “το πρόγραμμα δεν βγαίνει”! Ελλείψεις και στο διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό με συνέπειες στην απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου. Απαρχαιωμένος εξοπλισμός που καθίσταται άχρηστος ή νέος εξοπλισμός χωρίς το εξειδικευμένο προσωπικό που κι αυτός επομένως καθίσταται άχρηστος (χρησιμεύει μόνο για να κόβει κορδέλες η διοίκηση του νοσοκομείου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ).

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Καβάλας, το λαό της περιοχής, να μην αφήσουν άλλο το έγκλημα να εξελίσσεται. Να μην ανέχονται για απλές και πλήρως αντιμετωπίσιμες -με βάση το σημερινό επίπεδο εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας- ασθένειες είτε να ξεπαραδιάζονται στους ιδιώτες είτε να αναζητούν λύση σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι τους και για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Μέσα από τους οργανωμένους φορείς του λαϊκού κινήματος, τα σωματεία, τους συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να οργανωθούν και να διεκδικήσουν:

  • Άμεση επαναλειτουργία της Ρευματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με πλήρη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη βάση τουλάχιστον του σημερινού ανεπαρκέστατου οργανογράμματος.
  • Μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών σε όλες τις δομές Υγείας.
  • Άμεση λύση για τους 30 περίπου ασθενείς που έχουν ανάγκη για περιοδική έγχυση ανοσοκατασταλτική φάρμακων χωρίς να επιβαρυνθούν οι ίδιοι οικονομικά. Αν για ένα διάστημα χρειαστεί η μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης και πιθανής διαμονής. Να μην ισχύσει βέβαια το “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”.

Ο αγώνας αυτός να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας μαζί με τον υπόλοιπο λαό να παλέψουν κόντρα στη λογική του μικρότερου κακού, κόντρα στη μοιρολατρία του “τίποτα δεν γίνεται”. Για:

  • Δημόσια δωρεάν Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Πραγματική ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Να μπει τέλος στην εντατικοποίηση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι».

www.902.gr


Σχετικά άρθρα