Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Το μέλλον των μικρών εκμεταλλεύσεων της αιγοπροβατοτροφίας στον Έβρο – Γράφει ο...

Το μέλλον των μικρών εκμεταλλεύσεων της αιγοπροβατοτροφίας στον Έβρο – Γράφει ο Μενέλαος Μαλτέζος, πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Το μέλλον των μικρών εκμεταλλεύσεων της αιγοπροβατοτροφίας στον Έβρο

Το μέλλον των μικρών εκμεταλλεύσεων της αιγοπροβατοτροφίας στον Έβρο βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, μετά από τις συνεχόμενες φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους κτηνοτρόφους και την τοπική κοινωνία. Οι πυρκαγιές, η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και τώρα η ευλογιά των ζώων έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον που απειλεί τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Οικονομική καταστροφή και έλλειψη εισοδήματος

Η επιβολή καραντίνας στα κοπάδια και το κλείσιμο των σφαγείων τον Δεκαπενταύγουστο είχαν σοβαρές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μία από τις σημαντικότερες περιόδους του χρόνου για την εμπορία αμνοεριφίων, καθώς οι γιορτές αυτές συνοδεύονται από αυξημένη ζήτηση κρέατος. Ωστόσο, η αναγκαστική διακοπή της δραστηριότητας λόγω των επιδημιών στέρησε σημαντικά εισοδήματα στους κτηνοτρόφους, ενώ ταυτόχρονα αύξησε το κόστος των ζωοτροφών, καθώς τα ζώα που δεν σφάχτηκαν έπρεπε να συνεχίσουν να τρέφονται.

Οι επιδημίες αυτές δεν επηρεάζουν μόνο το ζωικό κεφάλαιο, αλλά έχουν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις. Το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού επιβαρύνει τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, ενώ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων και το κλείσιμο των σφαγείων αυξάνουν την αβεβαιότητα και την οικονομική πίεση. Πολλοί από τους μικρούς παραγωγούς είναι ήδη χρεωμένοι, και η επιβάρυνση αυτή ενδέχεται να τους οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Συγκέντρωση της παραγωγής και απώλεια μικρών κτηνοτρόφων

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς άμεση παρέμβαση, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια τάση συγκέντρωσης της παραγωγής σε μεγαλύτερες, βιομηχανοποιημένες μονάδες. Οι μικροί κτηνοτρόφοι, που δεν διαθέτουν τα μέσα να ανταπεξέλθουν σε τόσες κρίσεις, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Αυτό θα σημάνει το τέλος πολλών μικρών μονάδων, που μέχρι σήμερα παρείχαν ποιοτικά και τοπικά προϊόντα στην αγορά.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει σοβαρές συνέπειες για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Η κτηνοτροφία είναι ζωτικός τομέας για τον Έβρο, και η διάλυση των μικρών και μεσαίων μονάδων θα οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών και τη μείωση της τοπικής παραγωγής.

Ερήμωση της υπαίθρου

Οι μικροί κτηνοτρόφοι αποτελούν τον κορμό των αγροτικών περιοχών, διατηρώντας την τοπική οικονομία ζωντανή. Χωρίς αυτούς, η ύπαιθρος κινδυνεύει να ερημώσει, καθώς οι νέοι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν εργασία στις πόλεις ή στο εξωτερικό. Η απώλεια της μικρής κτηνοτροφίας θα αποδυναμώσει επίσης την τοπική κουλτούρα και τις παραδοσιακές πρακτικές εκτροφής.

Αιτήματα και ανάγκες στήριξης

Για να αποφευχθεί η καταστροφή, οι κτηνοτρόφοι ζητούν από το κράτος άμεσα μέτρα. Συγκεκριμένα, απαιτούνται:

– Αποζημιώσεις:

Απαιτούνται δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται, με 300 ευρώ για κάθε ζώο εκτροφής και 100 ευρώ για τα ζώα σφαγής. Αυτό θα τους επιτρέψει να καλύψουν τα έξοδα και να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

– Κτηνιατρική υποστήριξη**: Η πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων και η ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών είναι κρίσιμη για τον έλεγχο των ασθενειών και την πρόληψη νέων επιδημιών.

– Αποζημίωση για ζωοτροφές: Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποζημιωθούν πλήρως για τις ζωοτροφές που καταστράφηκαν ή που χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας.

Στήριξη για την καραντίνα:

Οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να λάβουν οικονομική στήριξη για τα πρόσθετα έξοδα που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία, όπως είναι τα κόστη των ζωοτροφών και των μέτρων προστασίας.

Συμπέρασμα

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και η ευλογιά, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, έχουν φέρει τους μικρούς κτηνοτρόφους στον Έβρο σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η απουσία ουσιαστικής στήριξης από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εγκατάλειψη των μικρών εκμεταλλεύσεων, συγκέντρωση της παραγωγής σε μεγάλες μονάδες και ερήμωση της υπαίθρου. Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης, τόσο οικονομικά όσο και υγειονομικά, για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην τοπική και εθνική οικονομία.

Exit mobile version