Μαλτέζος Μενέλαος: Χωρίς τη ρήτρα απασχόλησης τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Δημοσιεύτηκε στις: at 1 Ιουνίου 2020
109 0
Μαλτέζος Μενέλαος
Μέλος της Κεντρικής διοίκησης του Ο.Ε.Ε  
Εκρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας 

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα έχει παραλείψει τη ρήτρα απασχόλησης προς τις επιχειρήσεις που θα λάβουν την κρατική εγγύηση για τη χρηματοδότησή τους.

Καμία απολύτως δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας δεν θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις, ενώ προσδιοριστικός παράγοντας για το ύψος του δανείου που δικαιούται να λάβει με την εγγύηση του δημοσίου είναι το μέγεθος της απασχόλησης.

Και αυτό ενώ στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως δηλώνονταν από τα κυβερνητικά στελέχη και περιέχονταν στο σχέδιο προκήρυξης, η ύπαρξη σχετικής ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας, θεωρούνταν δεδομένη και επιβεβλημένη.

Σε συνθήκες που ο μεγαλύτερος φόβος της κοινωνίας εστιάζεται στο μέγεθος της ύφεσης και την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας, η κυβέρνηση επιλέγει να αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, μετατρέποντας τα θετικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέτρα – όπως η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά – σε υφεσιακά, υποδηλώνοντας ότι η εσωτερική υποτίμηση που επιλέχτηκε ως μνημονιακή πολιτική, δεν ήταν επιβολή αλλά επιλογή της νεοφιλελλεύθερης κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, επιλέγει να θυσιάσει τους εργαζόμενους μη παρέχοντας κανένα απολύτως καθεστώς προστασίας, εναρμονιζόμενη πλήρως με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, όπου ο κρατικός παρεμβατισμός είναι ευπρόσδεκτος όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα, αλλά ανεπιθύμητος όταν πρόκειται για δημόσια συμμετοχή στα όποια κέρδη της ανάκαμψης και την προστασία της εργασίας.

Καλούμε την κυβέρνηση, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προχωρήσει μαζί με τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, στην προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας προκειμένου να αποφευχθούν οι οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που θα επακολουθήσουν.

Σχετικά άρθρα

Με ενεργειακούς καρπούς γέμισε το καλάθι των συναντήσεων που είχαν Γκαρά & Φαλέκας, στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Φεβρουαρίου 2017 0
Συναντήσεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φάμελλο είχαν στην Αθηνα ο Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης Ενέργειας…

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσε ότι σέβεται απολύτως το υφιστάμενο εκκλησιαστικό καθεστώς των Νέων Χωρών

Δημοσιεύτηκε από: - 23 Ιουνίου 2016 0
Επί γενομένης προτάσεως-προσθήκης υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του κειμένου «ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ», ο Παναγιώτατος…

Tο Yπουργείο Περιβάλλοντας έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ακόμη 4 από τα συνολικά 43 πλευρικά διόδια που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Εγνατία Οδό

Δημοσιεύτηκε από: - 6 Ιουλίου 2018 0
Tο υπουργείο Περιβάλλοντας έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία ακόμη τεσσάρων από τα συνολικά 43 πλευρικά διόδια που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Εγνατία Οδό.…