Μανωλόπουλος για μετάλλαξη ιού: Απειροελάχιστη η πιθανότητα να επηρεάσει το εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε στις: at 22 Δεκεμβρίου 2020
181 0

Καθησυχαστικός σχετικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, εμφανίστηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θρακης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Χαρακτήρισε απειροελάχιστη την πιθανότητα η εν λόγω μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Για να αλλάξει η επίδραση του εμβολίου, θα πρέπει να έχουμε πολλούς πολυμορφισμούς, χιλιάδες πολυμορφισμούς, και να αλλάξει τόσο πολύ η πρωτεΐνη ώστε να μην την αναγνωρίζει και να την αντιμετωπίζει το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού μας κάτι που είναι απίθανο. Έχει μεταλλάξεις αλλά είναι ελάχιστες», εξήγησε ο καθηγητής φαρμακολογίας.

Σχετικά με την αυξημένη μεταδοτικότητα που φέρεται να έχει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι είναι αρκετά πιθανόν να ισχύει αλλά μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η εκτίμηση των Βρετανών επιστημόνων στηρίζεται κυρίως σε θεωρητικά μοντέλα και δεν έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά.

Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να εντείνουμε την προσοχή μας στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν, δηλαδή χρήση μάσκας, αποστάσεις, όχι στις συναθροίσεις.

Σχετικά με ενδείξεις για υψηλότερη τάση προσβολής παιδιών, ο καθηγητής εξήγησε ότι επίσης πρόκειται για κάτι που μένει να αποδειχθεί και πως σε κάθε περίπτωση και τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας όπως και οι μεγάλοι.

Πηγή: skai.gr

 

Σχετικά άρθρα

ΚΚΕ Έβρου: Στο πρόσωπο του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου η κυβέρνηση τιμωρεί κάθε φωνή διεκδίκησης

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Δεκεμβρίου 2020 0
Σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Έβρου του ΚΚΕ αναφέρει: «Ως Τομεακή Επιτροπή Έβρου καταγγέλλουμε την επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ…

Συνάντηση εργασίας Πέτσα-Δημοσχάκη-Καλακίκου με στόχο την εκτενή ενημέρωση για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν στον κεντρικό Έβρο, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Ιανουαρίου 2021 0
Συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης πραγματοποίησε χθες (26/1) ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αν. Δημοσχάκης με τον Αναπληρωτή…