Μαξίμου προς Άγκυρα: «Οι μεταρρυθμίσεις στη Θράκη δεν είναι θέμα της Τουρκίας»

Δημοσιεύτηκε στις: at 6 Νοεμβρίου 2017
596 0

Μήνυμα της Αθήνας προς την τουρκική κυβέρνηση να μην θέσει θέμα μειονότητας και να κρατήσει χαμηλούς τόνους ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Τριήμερη συνάντηση Κοτζιά-Μουσάτι για διάλογο εφόλης της ύλης, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα με την Αλβανία.

Μήνυμα, ενόψει και της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, πως «οι μεταρρυθμίσεις στη Θράκη δεν είναι θέμα της Τουρκίας» αποστέλλει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι θέματα που αφορούν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θέμα προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Real.gr αρμόδια κυβερνητική πηγή, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να μην αποτελέσει η Θράκη πεδίο εκμετάλλευσης από τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου -μένει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο η επίσημη ανακοίνωση των ημερομηνιών- και θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εντός των προσεχών ημερών θα οριστικοποιηθεί μέσω της διπλωματικής οδού το πλήρες πρόγραμμα και οι συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου, η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να επισκεφθεί τη Θράκη.

Η Αθήνα, πάντως, δεν επιθυμεί την ένταση και διαμηνύει στην Άγκυρα πως θα χρειαστεί να πέσουν οι τόνοι και να δημιουργηθεί τον επόμενο μήνα θετικό κλίμα που θα διευκολύνει αποτελέσματα, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας.

Τριήμερο στην Κρήτη με Μπουσάτι

Το επόμενο διάστημα, πάντως, ανοίγουν όλα τα καυτά μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση που θα έχουν 10-12 Νοεμβρίου στην Κρήτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας επί ένα ολόκληρο τριήμερο.

Οι Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι, μάλιστα, θα συνοδεύονται από τις επιτροπές που έχουν συγκροτήσει τα δυο υπουργεία για το σύνολο των ελληνοαλβανικών προβλημάτων, καθώς στο τριήμερο θα συζητηθούν όλα τα εκκρεμή θέματα και ο διάλογος των δυο πλευρών θα είναι εφόλης της ύλης.

Παρόλη δε την ένταση με τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, ο Ν. Κοτζιάς απαντά σε κύκλους της αντιπολίτευσης που τον καλούν να μην προχωρήσει σε συζητήσεις, εφόσον δεν αλλάξει τη στάση της στο θέμα η αλβανική πλευρά, πως δεν είναι δυνατόν να σταματήσει τον διάλογο με χώρες όπου υπάρχουν προβλήματα.

Στο επίκεντρο του διαλόγου Αθήνας και Τιράνων θα βρεθούν, βεβαίως, οι κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και ο αλβανικός νόμος για τις μειονότητες, καθώς και η ευρωπαϊκή στρατηγική της γείτονος χώρας, τα σχολικά εγχειρίδια, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και λοιπών θαλασσίων ζωνών, η επικαιροποίηση του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών, η αμοιβαία αναγνώριση αδειών οδήγησης και πολλά άλλα.

Αναμένεται πρωτοβουλία Μάθιου Νίμιτς

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένονται οι πρωτοβουλίες του αρμόδιου επιτετραμμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για το όνομα της FYROM, ώστε να υπάρξει συμφωνία και να αποσυρθεί το ελληνικό βέτο και τα Σκόπια να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου.

Η μεγάλη επικράτηση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ζόραν Ζάετς στις δημοτικές εκλογές στη FYROM επιφέρουν αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης στη διεθνή κοινότητα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένει κινήσεις «καλής θέλησης» από τη γείτονα χώρα, όπως π.χ. τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μεγάλος Αλέξανδρος» που είναι σήμερα ή την κατακρήμνιση μνημείων και αγαλμάτων που τροφοδοτούν τον αλυτρωτισμό.

Πάντως, όπως αποκάλυψε η Realnews, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών συνεχίζονται, με τη διάνοιξη δρόμου στις Πρέσπες και με τον προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή.

Σημαντικό ενδιαφέρον για τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια εμφανίζει και η κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στις χώρες του Βίζεγκραντ, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά στις 4 Δεκέμβρη.

www.euro2day.gr

Σχετικά άρθρα

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Η Δημοτική αρχή αποφασίζει χωρίς να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε δια ζώσης ούτε δια περιφοράς

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Σεπτεμβρίου 2020 0
Έκπληκτοι οι δημότες της Αλεξανδρούπολης παρακολουθούν τα τεκταινόμενα της Δημοτικής Αρχής που αποφασίζει πράγματα χωρίς να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο…

Απάντηση σε Δελτίο Τύπου του Γιώργου Ουζουνίδη: Η Δημοτική αρχή εργάζεται χωρίς να έχει χρόνο για φιέστες

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Μαρτίου 2020 0
Διαβάσαμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιστολή του πρώην Προέδρου της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργου Ουζουνίδη, όπου εκφράζει τη χαρά και…

H Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εορτάστηκε με μια υπέροχη βόλτα στην παραλία της Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Οκτωβρίου 2020 0
H Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εορτάστηκε με μια υπέροχη βόλτα στην παραλία της Αλεξανδρούπολης Ο Δημος Αλεξανδρουπολης ευχαριστεί θερμά όλους…

Κομοτηνή: Υποδοχή της Θαυματουργού Θεομητορικής Εικόνος της Παναγιάς της Φοβέρας Προστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Ιουλίου 2017 0
Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν Τρίτην, 25ην Ἰουλίου 2017 καί περί ὥραν 19:00 θά λάβῃ χώραν ἡ ὑποδοχή τῆς θαυματουργοῦ ἱερᾶς Εἰκόνος…