Περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού δηλώνει ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα, για την εκπομπή Global Conversation, αναλύει τους λόγους για την επιτυχία της Ελλάδας και σημειώνει πως πρόκειται για ένα κεφάλαιο που η χώρα θα τοκίσει στο μέλλον. Ο κ. Σχοινάς ερωτάται και για τις νέες αναφορές της Τουρκίας ως προς το μεταναστευτικό και σημειώνει με έμφαση ότι τα «διδάγματα του Έβρου είναι erga omnes».

«Αισθάνθηκα περηφάνεια»

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Ας ξεκινήσουμε με την πρόσφατη διαχείριση της κρίσης της πανδημία από την ελληνική κυβέρνηση, που κατά γενική ομολογία, τουλάχιστον βλέποντας τους αριθμούς, ήταν αρκετά επιτυχής. Η Ελλάδα τώρα προετοιμάζεται, προκειμένου να ανοίξει την τουριστική της περίοδο, που είναι πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία. Θεωρείτε ότι είναι ασφαλές αυτή τη στιγμή, όπως βλέπετε και την συζήτηση να διεξάγεται, να ανοίξει η Ελλάδα τα νησιά της στους ξένους τουρίστες;

Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πρώτα από όλα, όντως, και ως Έλληνας Επίτροπος αισθάνθηκα ιδιαίτερη περηφάνεια για τις επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης. Ήταν μια πολυπαραγοντική εξίσωση, που είχε να κάνει φυσικά με την πολιτική και διοικητική επάρκεια της κυβέρνησης. Είχε να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει αντισώματα πια στις κρίσεις και είχε να κάνει και με το γεγονός ότι πια στην Ελλάδα το κύτταρο το οικογενειακό, πάντοτε σε τέτοιες στιγμές αποτελεί ένα ανάχωμα στην απειλή. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελλάδα τα κατάφερε. Η επιτυχία αυτή πρέπει να είναι και ένα κεφάλαιο που θα τοκίσει η χώρα για το μέλλον.

Tις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες ακούω από όλους γύρω μου, από τους συναδέλφους μου, από τους συνεργάτες μου, ξένους κυρίως, να μου λένε ότι φέτος το καλοκαίρι θα πάμε οπωσδήποτε στην Ελλάδα

Μαργαρίτης Σχοινάς
Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Και δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο για να εισπραχθούν αυτοί οι τόκοι από τον τουρισμό. Οι προτάσεις που κάναμε στην Επιτροπή, οι πρόσφατες, για το πακέτο του τουρισμού, των μεταφορών, και της φιλοξενίας, δίνουν ένα ασφαλές πλαίσιο, ένα ασφαλές περίγραμμα για τις κυβερνήσεις – και την ελληνική – αλλά και τους κλάδους τους τουριστικούς και των μεταφορών να αναπτύξουν τα πρωτόκολλα τα συγκεκριμένα, που θα επιτρέψουν ξανά την επανεκκίνηση του τουρισμού και των μεταφορών. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα. Και αφού μου δίνετε και την ευκαιρία πρέπει να σας πω ότι τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες ακούω από όλους γύρω μου, από τους συναδέλφους μου, από τους συνεργάτες μου, ξένους κυρίως, να μου λένε ότι φέτος το καλοκαίρι θα πάμε οπωσδήποτε στην Ελλάδα».

«Οποιαδήποτε θριαμβολογία και παύση της προσπάθειεας θα ήταν λάθος»

Euronews: Δεν σας φοβίζει αυτό; Με τη λογική βέβαια ότι η Ελλάδα, ναι, τα κατάφερε, μέχρι στιγμής, ο ιός όμως είναι ακόμα εδώ και το σύστημα υγείας της Ελλάδας και οι υποδομές που έχει ακόμα και στα νησιά δεν είναι επαρκείς ούτε καν για το δικό της πληθυσμό.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Κοιτάξτε, είναι σαφές ότι ακόμα είναι πολλά πράγματα για αυτόν τον ιό που δεν ξέρουμε και τα μαθαίνουμε. Και όσο αυτές οι αβεβαιότητες ισχύουν, οποιαδήποτε θριαμβολογία και η παύση της προσπάθειας θα ήταν λάθος. Πρέπει να επαγρυπνούμε, πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να γυρίσουμε πίσω σε κάποια από τα μέτρα, αν η κατάσταση το απαιτήσει. Σε σχέση με τους προορισμούς, εάν δείτε τις συστάσεις μας στο πακέτο της περασμένης Τετάρτης λέμε ρητά ότι σε κάθε τουριστικό προορισμό θα πρέπει να υπάρχει η πρόνοια για κάποιου είδους «ρεζέρβα κλινών», έτσι ώστε σε περίπτωση που κάποιοι από τους τουρίστες ή τους επισκέπτες αναπτύξουν συμπτώματα να μπορούν σχετικά εύκολα και απλά να απομονώνονται εκεί, να περνούν τη διαδικασία εκεί. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό στην ελληνική πραγματικότητα, είναι κάτι νομίζω που και ο κλάδος μπορεί να το παράσχει. Γενικά δηλαδή θα χρειαστούμε φέτος το καλοκαιρί έξυπνες λύσεις και ασφαλείς επιλογές. Και πιστεύω ότι είναι εφικτό να έχουμε και τα δύο.

euronews

Euronews: Όσον αφορά αυτή την πρόταση που είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το υγειονομικό διαβατήριο, για το τεστ δηλαδή που θα έπρεπε να γίνεται 72 ώρες πριν, είδαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν αρκετά θετική σε αυτό το μέτρο. Εσείς θεωρείτε ότι θα μπορούσε μονομερώς έστω η Ελλάδα να ζητήσει κάτι τέτοιο από τους επισκέπτες;

Μαργαρίτης Σχοινάς: Λέτε ότι δεν ήμασταν θετικοί σε αυτό το θέμα. Δεν είναι αλήθεια, απλώς δεν προτείναμε, ήμασταν μάλλον σιωπηλοί, δεν ήμασταν ούτε θετικοί, ούτε αρνητικοί, γιατί εκτιμούμε ότι το θέμα αυτό των υγειονομικών ελέγχων είναι ένα θέμα που εντάσσεται σε αυτό που σας έλεγα νωρίτερα ότι οι χώρες και οι περιοχές που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα ή επιδιώξεις έχουν και την ευχέρια σε σχέση με τις προτάσεις μας να αποφασίζουν από μόνες τους το πώς θα ανοίγουν τα σύνορα τους και πώς θα οργανώνονται. Αυτό δεν αποτελεί διάκριση, αντιθέτως αποτελεί μια ασφαλή επιλογή, μια έξυπνη επιλογή. Άρα, αν μια κυβέρνηση, η ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη, εκτιμά ότι σε ορισμένες χώρες και περιοχές η επιδημιολογική κατάσταση είναι συγκρίσιμη και άρα δεν απαιτεί ιδιαίτερες διαδικασίες είναι εύκαιρη να το κάνει, αν νομίζει ότι απαιτείται πάλι έχει το δικαίωμα να το κάνει.

euronews

Euronews: Και θα μπορούσε δηλαδή να άρει την καραντίνα των 14 ημερών για κάποιες χώρες και όχι για κάποιες άλλες;

Μαργαρίτης Σχοινάς: Νομίζω ότι το θέμα της καραντίνας κατά κάποιο τρόπο έχει ξεπεραστεί, γιατί στην πράξη κινούμαστε σε μια διαδικασία τώρα όπου το ζητούμενο είναι η επιδημιολογική σύγκληση. Άρα, ξαναλέω ότι οι περιοχές και τα κράτη- μέλη με επιδημιολογική σύγκληση έχουν περιθώριο οργανωτικό διαφορετικό από αυτό που έχουν με άλλες περιοχές. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε προβλήματα σε αυτό, αν και εκεί που ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα είναι για να δούμε αυτά τα αναλυτικά πρωτόκολλα που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Λοιμώδη Νοσήματα, το ECDC, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αεροπορική Ασφάλεια, το EASA, που θα δώσουν λεπτομερείς απαντήσεις, σε αυτά τα ερωτήματα.

Μεταναστευτικό: «Η διαδικασία Μπορέλ – Τσαβούσογλου είναι σε πλήρη εξέλιξη»

Euronews: Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα ήθελα να περάσουμε είναι οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα, βλέπουμε και στην Τουρκία λένε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από άποψη πανδημίας, και άρα επιστρέφουν στην πρότερη στάση τους και απέναντι στην Ελλάδα, που είναι φυσικά ότι μετανάστες και πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να πάνε στην Ευρώπη, βεβαίως μέσω της Ελλάδας. Ποια είναι η δική σας απάντηση; Θεωρείτε ότι είναι ένας εκβιασμός εκ μέρους της Τουρκίας αυτός;

Μαργαρίτης Σχοινάς: Εγώ θα συνιστούσα ψυχραιμία. Πιστεύω ότι αυτά που είδαμε στον Έβρο εκείνο το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας κατέστησαν δύο πράγματα σαφέστατα:

1) ότι κανένας από τους γείτονές μας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εργαλειοποιώντας τον πόνο δυστυχισμένων ανθρώπων.

2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πια τη δυνατότητα, τα μέσα, την πολιτική βούληση να δράσει πολύ γρήγορα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα.

Αυτά λοιπόν τα δύο διδάγματα του Έβρου είναι διδάγματα erga omnes, που ισχύουν για όλους και θα ήταν λάθος να μη διαβαστούν στη σωστή τους διάσταση.

Τώρα, σε σχέση με την Τουρκία: μετά τα γεγονότα του Έβρου, όπως ξέρετε, ο πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, την κυρία Φον Ντερ Λάϊεν, και ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ενεργοποιήθηκε μια διαδικασία, την οποία λέμε «διαδικασία Μπορέλ – Τσαβούσογλου» που είναι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, βασική δουλειά των οποίων είναι, στις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουν σε μια επικαιροποιημένη εκδοχή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οποία ξαναφέρνει το μεταναστευτικό στη βάση μιας συναινετικής διαδικασίας. Δηλαδή δε θα πρέπει να έχει κανένας αμφιβολία στην Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών φαινομένων και των ροών, αλλά τη χρειαζόμαστε στο πλαίσιο μιας γερής, σταθερής βάσης συνεργασίας με αμοιβαίες υποχρεώσεις, τις οποίες και τα δύο μέρη θα τηρήσουν. Αυτή η διαδικασία Μπορέλ – Τσαβούσογλου, είναι σε πλήρη εξέλιξη και πιστεύω να καταλήξει σύντομα.

ΠΗΓΗ gr.euronews.com

Προηγούμενο άρθροO νέος Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Ένας στη ΜΕΘ & ένας στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων , στο ΠΓΝΑ