Μετά από 94 χρόνια απέκτησε και πάλι Μητροπολίτη η Σμύρνη

Δημοσιεύτηκε στις: at 07:17
505 0
Ήταν 27 Αυγούστου του 1922, όταν μετά από εντολή του Νουρεντίν Πασά, ο Χρυσόστομος Σμύρνης κατακερουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο. Σήμερα, 94 ολόκληρα χρόνια μετά, το άλλοτε στολίδι της Μικράς Ασίας απέκτησε και πάλι Μητροπoλίτη.

«Η σημερινή ημέρα είναι αληθώς σημειοφόρος δια την Αποστολική Εκκλησίαν της Σμύρνης. Είναι ημέρα μνήμης. Είναι συγχρόνως φως και ζωή» υπογράμμισε στην ομιλία του, κατά την χειροτονία του στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο πρώτος μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο οποίος από πενταετίας είναι ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μνήμη ζώσα των προαπελθόντων πατέρων και αδελφών μας, κηρύκων, αποστόλων, ευαγγελιστών, μαρτύρων, ομολογητών, οσίων , δικαίων, παντός Σμυρναίου εν πίστει τετελειωμένου».

Η χειροτονία τελέστηκε σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και ευφροσύνης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντων πολλών ιεραρχών. Χθες, 11 Σεπτεμβρίου (29 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο), συμπληρώθηκαν 94 χρόνια από το μαρτύριο του τελευταίου μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου.

Επίσης, χθες η Εκκλησία τιμούσε τη μνήμη του Χρυσοστόμου, τον οποίο κατέταξε στην χορεία των ιερομαρτύρων.

Ο νέος μητροπολίτης θα ενθρονιστεί στον ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, στις 24 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα γίνει στον ίδιο ναό, από τον Πατριάρχη, η χειροτονία του επισκόπου Ερυθρών, Κύριλλου.

newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης στη συνάντηση Ιερωνύμου – Μπακογιάννη

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Σεπτεμβρίου 2021 0
Συνάντηση με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε το μεσημέρι της Πέμτπης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Σημειώνεται πως…

Νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης εκλέχθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Γκοτσίδης

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Μαρτίου 2017 0
Το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαρτίου 2017 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης διεξήχθη η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του…

Περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων συμμετείχαν στη δράση “Ανακύκλωσε στους Μπλε Κάδους του Δήμου σου”

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Δεκεμβρίου 2019 0
Με την ενθουσιώδη συμμετοχή περισσότερων από 500 μαθητών και μαθητριών Δημοτικών Σχολείων υλοποιήθηκε η δράση του Δήμου Αλεξανδρούπολης “Ανακύκλωσε στους…