Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Μαζανίτης στο www.enikos.gr

Mια νέα σελίδα ξεκίνησε στη συνεργασία με Ισραήλ, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας.

Κατέφθασαν χθες Κυριακή 161 άτομα από το Ισραήλ, εκ των οποίων οι 117 θα πάρουν μέρος στην Θρακική Συνεργασία στο Πετροχώρι Ξάνθης. Εκεί όπου ήδη συνεκπαιδεύονται με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι Αμερικανοί με ουλαμό αρμάτων, πυροβολικά και ΤΟΜΑ, με 383 άτομα.

Οι Ισραηλινοί στην συνέχεια θα μεταβούν στο Κιλκίς, στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα Κατοικημένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) για εκπαίδευση στο πεδίο βολής που προσομοιάζει κατοικημένους τόπους με την 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, 15 άτομα θα συμμετέχουν στην Κομοτηνή σε άσκηση Διοικητικής Μέριμνας που θα διεξαχθεί στο Πεδίο Ασκήσεων Αμπελώνα. Άλλοι 11 θα μεταβούν στην ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη για θέματα φύλαξης συνόρων και εξομοιωτές αρμάτων. 8 άτομα στο Λουτράκι για θέματα Μηχανικού Μάχης και 10 στη Θεσσαλονίκη για θέματα Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που Ισραηλινοί έρχονται για εκπαίδευση στην Ελλάδα και μάλιστα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, σε διαφορετικές ασκήσεις και διαφορετικά πεδία βολής.

Το μήνυμα που εκπέμπεται για τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ισχυρό, αποδεικνύοντας εν τη πράξει αυτό που τονίζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ότι «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ελκυστικές στους φίλους και συμμάχους».

Η αμυντική διπλωματία που συστηματικά προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, πλέον αποδίδει καρπούς.

Οι εντατικές επαφές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα τελευταία 3 χρόνια με τα συνεχή ταξίδια σε χώρες ενδιαφέροντος μας ήδη έχουν φέρει αποτελέσματα που αλλάζουν προς το συμφέρον της χώρας τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι προσωπικές σχέσεις με τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστρατήγου Aviv Kohavi με τον οποίο έχουν συναντηθεί αρκετές φορές έφερε σειρά συμφωνιών για επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξης της Στρατιωτικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και άλλων δράσεων σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο καθώς και στους εξοπλισμούς.

Η στρατιωτική διπλωματία που εκτελεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εδώ και τρία χρόνια αποδίδει καρπούς και είναι ο κύριος λόγος που έχουν πολλαπλασιαστεί οι διεθνείς ασκήσεις και οι συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επίσης έχει προσωπική σχέση και με τον καινούριο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Aντιστράτηγο Herzi Halevi, με τον οποίο συναντήθηκαν πέρυσι κατά την διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Στρατιωτικής Καινοτομίας στο Τελ Αβίβ.

Όπως μαθαίνουμε τους «δύο» συνδέει το γεγονός ότι είναι αλεξιπτωτιστές. Ο κοινός κώδικας επικοινωνίας δεν άργησε να βρεθεί και σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ήδη προετοιμάζεται η πρώτη τους συνάντηση το συντομότερο δυνατό.

Προηγούμενο άρθροKωνσταντίνος Παπαδόπουλος: “Η ουσία είναι σε όλα τα έργα η μελέτη να εξυπηρετεί τον τελικό χρήστη”
Επόμενο άρθροΤόνοι ακατάλληλων για κατανάλωση εσπεριδοειδών και λαχανικών εντοπίστηκαν στο Τελωνείο των Κήπων