Μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο στην Αττική, το Υπουργείο Υποδομών ετοιμάζει τον διαγωνισμό για τη Β`φάση του Θριασίου αλλά και νέα εμπορευματικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη ενώ ο τελικός στόχος είναι να αποκτήσει η χώρα 7 εμπορευματικά κέντρα για την ανάπτυξη των logistics.

Η ανάπτυξη των Εµπορευµατικών Κέντρων αναμένεται να προσελκύσει παγκόσμιες και εγχώριες δυνάμεις διαµεταφοράς και Logistics.

Με δεδομένο ότι τα εµπορευµατικά κέντρα αποτελούν κόµβους συνδυασµένων µεταφορών και συνδέονται µε αυτοκινητόδρομους, σιδηρόδρομους, λιµένες, ή αεροδρόµια δημιουργεί μία προστιθέμενη αξία στο ίδιο το κέντρο και η ανάπτυξη του οδηγεί σε ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση που θέλει τα Εμπορευματικά Κέντρα να προσφέρουν παράλληλα και υπηρεσίες
αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας (real estate developers) στους χρήστες της δεδομένου ότι η ανάπτυξη των Εµπορευµατικών Κέντρων δίδει σηµαντική προστιθέµενη αξία στη γη τόσο του Κέντρου όσο και των γειτονικών περιοχών.

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη έχει επιλεγεί ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Δυτική άκρη του νομού. Το ακίνητο ανήκει στην ΓΑΙΑΟΣΕ σύμφωνα με τον Νόμο 3534/2007. Βρίσκεται στο Δήμο Εχεδώρου ενώ έχει έκταση 672.000 τ.μ. Εκεί έχουν ήδη ξεκινήσει πρόδρομες εργασίες προκειμένου να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί και απαιτείται η αναβάθμιση της. Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική σύνδεση το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας.

Στην Αλεξανδρούπολη η ΓΑΙΑΟΣΕ προωθεί την κατασκευή Εμπορευματικού Κέντρου σε ακίνητο του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το ακίνητο έχει έκταση περίπου 500 στρεμμάτων και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για δόμηση εμπορευματικού κέντρου περίπου 200.000 τ.μ. Το έργο απαιτεί περαιτέρω προετοιμασία και συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ). Η εκτίμηση της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα μπορούσε να προκηρυχθεί διαγωνισμός από κοινού με τον Δήμο.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΑ
Προ λίγων μηνών ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είχε εξαγγείλει τη δημιουργία συνολικά 7 Εμπορευματικών Κέντρων. Εκτός από το Θριάσιο, το Γκώνο Θεσσαλονίκης και στην Αλεξανδρούπολη, ακολουθούν τα εμπορευματικά κέντρα Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας. Τέλος αναζητούνται χώροι για Εμπορευματικά Κέντρα στη Θεσσαλία (πιθανότατα κάπου κοντά στο Βόλο) και στη Δυτική Ελλάδα (πιθανότατα κάπου κοντά στην Πάτρα).

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Προηγούμενο άρθροΟμιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016
Επόμενο άρθροΗλίας Παναγιώταρος: “Δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα… Οποίος νιώθει εθνική μειονότητα να μαζέψει τα μπογαλάκια του”