Μετά το κακό, θα βάλουμε μυαλό; (γράφει η Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά)

Δημοσιεύτηκε στις: at 00:56
1140 0

Μετά το κακό, θα βάλουμε μυαλό;

Κάηκε η στεριά κι αναστέναξε η θάλασσα από το κακό! Μπορούσαμε να το αποφύγουμε; Εν πολλοίς ,ναι ,λέω εγώ. Άλλος θα πει κατηγορηματικά “όχι” .Όμως, τα γεγονότα, που επαναλαμβάνονται με διαφορετική ένταση και μορφή ,αποδεικνύουν και την ολιγωρία της πολιτείας!

Μόνο ,αν μπεις στη θέση του άλλου ,μόνο αν καταλάβεις την αγωνία του για επιβίωση ,αν σκεφτείς σε ανάλογη περίσταση, ποιο από τα μέλη της οικογενείας σου, θα έσωζες …φυσικό είναι να αρχίσεις να αποδίδεις ευθύνες, πού αλλού…πάντως, όχι στον εαυτό σου .

Από εδώ ξεκινούν τα δύσκολα !Διαπιστώνουμε ελλείψεις, δεν λέμε κουβέντα ,έχουμε προτάσεις ,δεν τις φανερώνουμε ,πήγαμε στο εξωτερικό και είδαμε ότι υπάρχουν στον δρόμο “λωρίδες άμεσης πρόσβασης σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης “,κουβέντα ..τα κουκουλώνουμε όλα ,για λόγους προσωπικούς και έρχεται η ώρα η δική μας ,σαν να μην ζήσαμε τίποτα και κατάπληκτοι παρακολουθούμε, με όλα τα επιφωνήματα…

Άχρηστα ,μάταια όλα ,όταν χάνονται άνθρωποι και βεβαίως τα ζωάκια ,ας μην το παραβλέπουμε! Τα θύματα πολλά , πολύς ο πόνος ,θρήνος γοερός, εθνικός!

Αναρωτιέμαι ,ίσως και πολλοί από εσάς, αν -τα σκεπασμένα ρέματα ,που έγιναν αυτοκινητόδρομοι -είναι ασφαλή ,καθώς το ρέμα που ανέκαθεν είχε βαθιά κοίτη έδειχνε ότι κατέβαζε πολύ νερό!

Αναρωτιέμαι αν οικισμοί κοντά στη θάλασσα ,με κατοικίες χωρίς οδούς -τυφλά οικόπεδα τα λένε-δεν θα κινδυνεύσουν λόγω του κάθετου σχεδόν ανάγλυφου που φέρνει πολύ νερό !Οι ειδικοί τα γνωρίζουν ,έχουν κάνει κάτι ;

Αναρωτιέμαι αν ένας οικισμός” μεγαλώνει” ,κοντά σε περιοχή με καύσιμα ή πυρομαχικά- η οποία προϋπήρχε, όταν γύρω ήταν άγονες εκτάσεις ,τι πρέπει να γίνει και πότε !

Ο περιαστικός χώρος καταπατήθηκε ποικιλότροπα ,χτίστηκαν κατοικίες ,πολλές με άδεια κανονική, ποιος πρέπει τάχα να απομακρυνθεί !Αναρωτιέμαι ….και σαν περάσουν μέρες και σαν δεν μας αγγίξει το κακό, θα λέμε ότι ήταν ένα κακό όνειρο, με δεκάδες νεκρούς, αλίμονο!

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια ΑΜΘ , ο Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Οκτωβρίου 2018 0
ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Μετέχοντας σχεδόν δέκα χρόνια στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης,…

“Εις τι αποσκοπεί, η δια του ΤΣΕΣΜΕ, νέα Τουρκική ύβρις, και ποια είναι η νέμεση;” (Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου)

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Φεβρουαρίου 2021 0
Με δεδομένο ότι το περίγραμμα του πλου του ΤΣΕΣΜΕ στο Κεντρικό Αιγαίο, απέχει έξη μίλια από τα γύρωθε νησιά {Βλέπετε…