Μετακινηση εκτος νομου: Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και από τα οποία επηρεάζονται και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό!

Χαμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες με την μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα μέτρα.

Τελικά, όπως έκανε γνωστό πριν λίγη ώρα ο Υπουργός Υγείας, τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο το πρωί και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

Ποια είναι η μεγάλη αλλαγή όμως που θα εφαρμοστεί από την μετακίνηση εκτός νομού;

Μετακινηση εκτος νομου: Τι θα αλλάξει και χρειάζεται προσοχή

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μετακινούνται ελεύθερα αρκεί να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης και φυσικά κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, δίπλωμα κλπ).

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες για να επιβιβαστούν στα ΜΜΜ και να μετακινηθούν εκτός νομού χρειάζεται να έχουν μαζί τους δήλωση αρνητικού τεστ (rapid ή μοριακό) που θα έχουν διενεργήσει σε διαγνωστικό κέντρο με δικά τους έξοδα.

Οι ανήλικοι μπορούν να προσκομίσουν αρνητικό self test.

Είναι αυτονόητο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού οι ταξιδιώτες οφείλουν να φορούν υποχρεωτικά μάσκα προστασίας. Εδώ εντοπίζεται και η μεγάλη αλλαγή, καθώς σύμφωνα με τα νέα μέτρα στα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (KN95, FFP2). Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να φοράει διπλή χειρουργική ή υφασμάτινη μάσκα.

Μάσκα δεν είναι υποχρεωμένα να φορούν παιδιά κάτω των 4 ετών και άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, πάντα με τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα που αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Τέλος, για το ΙΧ δεν ισχύουν περιορισμοί. Μοναδική περίπτωση χρήσης μάσκας είναι οι επιβαίνοντες να μην είναι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού ή σύζυγοι και συμβιούντες. Αν επιβαίνουν δηλαδή φιλικά πρόσωπα χρειάζεται μάσκα.

Επιτρέπονται μέχρι πέντε (5) επιβάτες πλέον του οδηγού σε επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) έως επτά (7) θέσεων.

Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν α) αποκλειστικά γονείς με τα τέκνα τους. Στην περίπτωση που τα τέκνα είναι ενήλικα, η διαπίστωση της συνδρομής αυτής γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου (διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης) ή β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Τα μέτρα για τις διακοπές για τους ανεμβολίαστους

Συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει πως πλέον τα rapid test για ανεμβολίαστους είναι υποχρεωτικά τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η απόφαση τονίζει πως «Ειδικώς ως προς τα τουριστικά καταλύματα, οι διαμένοντες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης,

[γ]αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Μετακινηση εκτος νομου: Τόσο θα είναι το πρόστιμο

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο.

Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Σημειώστε πως τις επόμενες θα συζητηθεί και η περίπτωση των μαζικών μέσων μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία το μετρό, ο ηλεκτρικός κλπ, με τους ειδικούς να εισηγούνται επέκταση των ίδιων, αυστηρών μέτρων και εκεί.

Τα πρόστιμα, σε όλα τα ΜΜΜ είναι τα εξής: Σε όποιον αποπειραθεί να εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.
Για τη μη μάσκας (υποχρεωτική σε όλα τα ΜΜΕ) 150 ευρώ.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στη χώρα

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ανακοίνωσε επισήμως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Τα μέτρα  που θα ισχύσουν από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί έχουν ως εξής:

Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24:00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.

Εξαίρεση, ειδικά για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενδέχεται να αποτελέσουν τα εστιατόρια, που πιθανώς θα μείνουν ανοικτά έως τις 2 το πρωί.

Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες και μουσική.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.

Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

Απαγορεύεται κάθε οργανωμένο πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικο χώρο.

Αναμένεται επίσης να εκδοθούν ειδικές και σαφείς συστάσεις για τις συγκεντρώσεις στο σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σχετικά με την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας είπε ότι νοσηλεύονται κυρίως όσοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά παράλληλα στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη. Όπως ανέφερε ακόμα πιέζεται το σύστημα από τη μετάλλαξη Δέλτα, γι’ αυτό είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές να μας παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη η επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον, και να μη διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν, τόνισε.

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

ΠΗΓΗ www.newsme.gr

Προηγούμενο άρθροΠρωτοχρονιά 2022: Χιλιάδες Πακιστανοί κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος
Επόμενο άρθροΜανωλόπουλος: “Τα εμβόλια έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού”