Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα την ιστορία της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής της

Δημοσιεύτηκε στις: at 22:23
4067 0

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αλεξανδρούπολη: η ιστορία της πόλης και της περιοχής της», το οποίο διοργάνωσαν το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 15 ως τις 17 Οκτωβρίου 2021 στο κτίριο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης.

Στις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν 36 συνολικά εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες αφορούσαν στη δημιουργία της πόλης και την ονομασία της, στη δημογραφική της σύσταση, στην πολεοδομία και την αρχιτεκτονική, στα θρησκευτικά και κοσμικά κτίρια, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, στις προσωπικότητες και τα πρόσωπα της πόλης, καθώς και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων της.

 Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων, η άρτια οργάνωση και η μεγάλη συμμετοχή στις εργασίες των συμπολιτών μας, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, αφενός επιβεβαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες των διοργανωτών του συνεδρίου και, αφετέρου, απέδειξαν την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης νέων ερευνών, επιστημονικού χαρακτήρα,  που αφορούν στην ιστορία της πόλης και των κατοίκων της.

Η κατάθεση νέων στοιχείων, η αξιοποίηση άγνωστου ιδιωτικού και δημόσιου αρχειακού υλικού και η αναθεώρηση παλαιών και παγιωμένων απόψεων συνέβαλαν στον εμπλουτισμό της αφιερωμένης στην Αλεξανδρούπολη βιβλιογραφίας και στην προώθηση της τοπικής ιστορίας ως ιδιαίτερου επιστημονικού κλάδου.

Τέλος, η επιτυχής πραγματοποίηση του συνεδρίου απέδειξε ότι η γόνιμη συνεργασία του ΔΠΘ με τους τοπικούς φορείς, εν προκειμένω με το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, μπορεί να δώσει αφενός νέα ώθηση στην επιστημονική έρευνα και, αφετέρου, ευκαιρίες ανάδειξης σε νέους ερευνητές. Αρκεί βέβαια να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια και υποστήριξη στην όλη προσπάθεια.

Εκ μέρους της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

Σχετικά άρθρα

Το κινητό πλανητάριο Starlab στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Ιανουαρίου 2019 0
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Με το διαστημόπλοιο πετώ… Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στο…