Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως

Δημοσιεύτηκε στις: at 24 Μαΐου 2016
507 0

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολή μας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεως εκδήλωση μνήμης για τα 563 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

 

 

 

Η εκδήλωση αποτελούνταν από τρία μέρη: Την εξιστόρηση των γεγονότων της πολιορκίας της Πόλεως και της Αλώσεώς της από τους Τούρκους, την δραματοποιημένη αφήγηση των περιγραφών από τους ιστορικούς της εποχής και τα τραγούδια και τους θρήνους που γράφτηκαν για την Άλωση.

 

 

Ο αντιστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Βερβενιώτης ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα “Ο απόηχος της Αλώσεως στην ελληνική λαϊκή ψυχή” και παρεμβάλλονταν οι ιστορικές περιγραφές, καθώς και τραγούδια και θρήνοι από την 35μελή Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος υπό την διεύθυνση του καθηγητού και πρωτοψάλτου κ. Θεοδώρου Κοκκορίκου και με τη συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων του Αρχείου “Χρόνης Αηδονίδης” από την πόλη μας.

 

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεώς μας που στο τέλος χειροκρότησε ένθερμα την χορωδία, την ορχήστρα καθώς τον ομιλητή κ. Βερβενιώτη και τον χοράρχη κ. Κοκκορίκο.

 

 

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον κ. Βερβενιώτη για την ομιλία του, την χορωδία και την ορχήστρα για την απόδοση των τραγουδιών και των θρήνων και τέλος ιδιαιτέρως τον χοράρχη κ. Θεόδωρο Κοκκορίκο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ως αξιωματικός του Στρατού μας πέρασε από την Αλεξανδρούπολη και διετέλεσε πρωτοψάλτης για μία πενταετία του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο κ. Κοκκορίκος.

 

Τέλος, απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο της εκδηλώσεως ο Μητροπολίτης μας κάλεσε όλους τους Έλληνες να είναι σε εγρήγορση καθώς υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι πολλά θα αλλάξουν στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια. Κάλεσε δεν τους συμπατριώτες μας να στηρίζονται στα ιδανικά της Ορθόδοξης Πίστης μας και της Ελληνικής μας κληρονομιάς και παράδοσης και αυτά αρκούν να αντιμετωπίσουμε όσα η Ιστορία θα μας εμφανίσει σύντομα.

 

Σχετικά άρθρα

Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) απαιτεί άμεσα το κράτος και οι φορείς του που έχουν την ευθύνη, να αναλάβουν την πλήρη και καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Οκτωβρίου 2017 0
Το τελευταίο διάστημα αυξάνουν ανησυχητικά τα κρούσματα ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης, αφού την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από…

Ο πρώτος των πρώτων από τον Έβρο, ο Χονδρογιώργος Σταμάτιος, από το 4ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε από: - 31 Μαρτίου 2017 0
Τα βραβεία στους κορυφαίους μαθητές του σχολικού έτους 2015-16 απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε…