Την 7η Ιουλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής

Στην Αλεξανδρούπολη πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ιερός Ναός , όπου φυλάσσεται τεμάχιο εκ του ιερού λειψάνου της Αγίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης  6 Ιουλίου τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Το πρωί της Πέμπτης τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου όπου πριν τη Απόλυση χειροθέτησε Αναγνώστες του συμπολίτες μας: κ. Γεωργιο Κιδηκούδη, κ. Κωνσταντίνο Μαλκούκη, κ. Γεώργιο Μπογιάννη και κ. Παναγιώτη Δαρδαμπούνη.

Να σημειωθεί πως στις λατρεύτηκες εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος.

Ιδιαίτερη στιγμή όταν καπετάνιος του πλοίου “Αδαμάντιος Κοραής” της ZANTE FERRIES κ. Κυριάκος Μουζάκης δέχθηκε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί.

Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί. Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή.

Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, το έτος 282 μ.Χ., οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ιούστο.

Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια.

Τότε η παρθένος κόρη του απάντησε: «Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές. Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί. Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη; Γι’ αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή». Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν πέσει η σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Κελέτσης: “Ιστορική στιγμή για τη Θράκη, η ψήφιση από τη Βουλή και ο ορισμός της 6η Απριλίου ως «Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού»”
Επόμενο άρθροΣτην Κομοτηνή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης