Την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2018 η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την ιερά μνήμη του νεοφανούς Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος εκοιμήθη στις 12 Ιουλίου 1994
Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου κατά την συνεδρίαση την 13ην Ἰανουαρίου 2015 υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Φανάρι «ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην»
Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως τιμώντας την μνήμη του Οσίου Παϊσίου τέλεσε το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιουλίου 2018 Πανηγυρικό Εσπερινό, Όρθρο και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου
Στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Παΐσιου , ιδιοκτησίας της οικογενείας Μαυροκέφαλου, που βρίσκεται στον πλατανότοπο Μαΐστρου και που την διαχείρισή του την έχει η ενορία του Αγίου Ελευθερίου, τελέσθηκε την Τετάρτη το απόγευμα Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και το ίδιο βράδυ Παράκληση στον Άγιο Παΐσιο.
Ακολούθως το πρωί της κυριωνύμου ημέρας τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.
ίδιο απόγευμα τελέσθηκε και πάλι Παράκληση.
Ο ευσεβής λαός της Αλεξανδρούπολης και των προαστίων της τίμησε την μνήμη του λαοφιλούς αυτού Αγίου και συνέρεε συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια του διημέρου!
Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924, λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα.
Στη βάπτισή του, ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (εορτάζει στις 10 Νοεμβρίου), τον ονόμασε Αρσένιο, «για να τον αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είπε. Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου.
Το 1953, σε ηλικία 29 ετών, εγκατέλειψε τα εγκόσμια, μπήκε στο Άγιον Όρος και εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιερά Μονή Εσφιγμένου.
Έπειτα εμόνασε στην Ιερά Μονή Φιλοθέου όπου το 1956, εκάρη μικρόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα «Παΐσιος».
Το 1958 εγκαταστάθηκε στην κατεστραμμένη Ιερά Μονή της Παναγίας του Στομίου, που βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα την οποία και ανεκαίνισε.
Τo 1962 μετέβη στο θεοβάδιστο Όρος του Σινά. Επανήλθε στο Άγιο Όρος το 1964, καθώς η υγεία του κλονίσθηκε.
Το 1966 ασθένησε σοβαρά και εισήχθη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, με αποτέλεσμα μερική αφαίρεση των πνευμόνων.
Επέστρεψε στο Άγιο Όρος μετά την ανάρρωσή του και το 1967 μετακινήθηκε στα Κατουνάκια.
Το 1968 ο Όσιος Παΐσιος, εισήλθε στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα και μόνασε στο κελί του Τιμίου Σταυρού.
Το 1979 μ.Χ. αφήνει τον Τίμιο Σταυρό και αναζητώντας κελί πηγαίνει στην εγκαταλελειμμένη «Παναγούδα».
Μετά το 1993 παρουσίαζε αιμορραγίες και το Νοέμβριο του ίδιου έτους βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος.
Στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης έγινε διάγνωση για όγκο στο παχύ έντερο.
Στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 χειρουργήθηκε.
Στο τέλος του Ιουνίου οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ.
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του.
Κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 και ώρα 11:00’ και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως και αποφάσισε την κατάταξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.