Πάνω από 2.000 κόσμου επισκέφτηκε την Κίρκη την Παρασκευή 19 Αυγούστου

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2017 η παραδοσιακή «Γιορτή Μηλίνας – Γκάιντας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα από τον  Σύλλογο “Ακρίτες” και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φάρος» Απαλού, όπου παρουσίασαν χορούς από τη Θράκη, ενώ για μια χρονιά ακόμη το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» έστησε ένα γνήσιο θρακιώτικο γλέντι.

Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την πατροπαράδοτη κιρκαλιώτικη πίτα «Μηλίνα», φτιαγμένη από τα χέρια των γυναικών της Κίρκης, γεύθηκαν νοστιμιές και σαλάτες, γλέντησαν με άφθονο κρασί και χόρεψαν στους ήχους της θρακιώτικης μουσικής μέχρι τις πρωινές ώρες. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και έφυγαν με την πίστη ότι η Κίρκη θα είναι πάντοτε ένα «ζωντανό χωριό».

Στην γιορτή της Μηλίνας – Γκάιντας τιμήθηκε η φιλόλογος και συγγραφέας Άννα Δεληγιάννη για την ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη της προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο MAXIMUM 93,6

Η Μιλίνα είναι πίτα παραδοσιακή η οποία επικράτησε όλων των εποχών από την ύπαρξη του οικισμού της Κίρκης μέχρι σήμερα, τονίζει στο βιβλίο του ο Αλέκος Καζαντζής, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, ο οποίος κατάγεται από τον οικισμό της Κίρκης.

«Πρόκειται για μια πρωτότυπη πίτα. Η ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία της συνίσταται στο γεγονός ότι αποτελείται από τρία φύλλα, γίνεται σε λεπτό ταψί και μάλιστα στα παλιά χρόνια γινόταν σε χάλκινα ταψιά που τα γάνωναν. Η άλλη της ιδιαιτερότητα αφορά στη γέμιση η οποία αποτελείται κυρίως από τυρί και γιουφκάδες ή χυλοπίτες όπως τις λέμε σήμερα ή και με ότι άλλους είδους γέμιση ήθελε κανείς. Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, σπανακοτυρόπιτα ακόμη γίνεται και μιλίνα με πλιγούρι

Μία άλλη ιδιαιτερότητά της είναι ότι ψήνεται πάνω σε ανθρακιά και αφού ψηθεί από τη μία μεριά με ένα ειδικό καπάκι που έχει το σχήμα του ταψιού, την γυρίζουν ανάποδα. Όλο αυτό απαιτεί τέχνη και τεχνική.»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης προσκαλεί όλους στον αγώνα δρόμου περιπέτειας σε ορεινό έδαφοςστην Κίρκη Αλεξ/πολης, με την ονομασία “ΚΙΡΚΗ TRAIL” στις 20 Αυγούστου 2017, ημέρα Κυριακή, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μηλίνας-Γκάιντας», με ώρα έναρξης στις 17:30.

Προηγούμενο άρθροΣτην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες συντήρησης στο Δημοτικό μας κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΠυρκαγιά πριν στον Πλατανότοπο Μαΐστρου