Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί απειλές από την Τουρκία για την προστασία των συνόρων της τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός  Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο κ.Μηταράκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί απειλές από την Τουρκία για την προστασία των συνόρων της.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε πως η ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε δηλώσεις «υποκριτικές» για τον φράχτη της Ελλάδας στον Έβρο, τονίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση του 2016 ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει υπό έλεγχο πλέον το Μεταναστευτικό.

Για τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κύριος Μηταράκης σχολίασε: «Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα μας έχει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δεν ζούμε όσα επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Τουρκία μας παρουσίαζε με περηφάνια τον φράχτη που έχει χτίσει ανατολικά και είναι υποκριτικό αυτό που κάνει τώρα. Η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα μετά την Κοινή Δήλωση του 2016. Ο Ερντογάν βλέπει ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της και ξέρει πως δεν μπορεί να επιβάλει τη γνώμη του στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως έκανε δηλώσεις για τις δομές στα νησιά. Οι δομές έχουν ασφάλεια και τάξη και αυτό είναι ασφαλές και για τα νησιά».

Αναφορικά με τον κίνδυνο για ένα θερμό επεισόδιο με αφορμή το μεταναστευτικό: «Οποιαδήποτε προσπάθεια εργαλειοποίησης της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό δεν θα πετύχει. Έχουμε πλέον 15.000 φιλοξενούμενους και ζητούντες άσυλο. Στα νησιά έχουμε 4.000. Ελέγχουμε το μεταναστευτικό, καμία σχέση με όσα συνέβαιναν επί ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ο κύριος Μηταράκης ξεκαθάρισε πως ο φράχτης στον Έβρο θα προχωρήσει ανεξάρτητα αν η Ευρώπη χρηματοδοτήσει ή όχι το έργο: «Ο φράχτης είναι αποτελεσματικός και πρέπει να φτιάξει και η Βουλγαρία. Γενικότερα η Ευρώπη πρέπει, δυστυχώς, να επενδύσει σε φράχτες και δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα, τα οποία θα προχωρήσουμε έτσι και αλλιώς».

Για το αν υπάρχει περιθώριο διαλόγου με την Τουρκία: «Εμείς επιτρέπουμε ένα παράθυρο στο διάλογο αλλά δεν δεχόμαστε απειλές. Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη εισόδου στην Ευρώπη όπως επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Τουρκία πρέπει να αρχίσει να δέχεται επιστροφές. Προσπαθεί να παρουσιάσει τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας ως κάτι αρνητικό. Δυστυχώς, η Τουρκία επιλέγει στη ρητορική της την ένταση, εμείς στο πεδίο δεν επιτρέπουμε αυτή η ρητορική να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό».

Τέλος, ο κύριος Μηταράκης σχολίασε και το θέμα του ενεργειακού και τις θέσεις της Άγκυρας: «Στο ενεργειακό θέμα, η Τουρκία και η πολιτικής της απέναντι στη Ρωσία απασχολεί το ΝΑΤΟ. Δεν επιτρέπουμε να γίνει διμερές το μεταναστευτικό, αλλά πολυμερές ώστε να μην πάρει η Τουρκία περισσότερα ανταλλάγματα».

www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΔεν ήσαν όλοι Γαλάτες, ήσαν όμως όλοι τους Γάλλοι (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)
Επόμενο άρθροΣτέλιος Ζαντανίδης: “Υπάρχει υλικό ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση των καμένων αυτοκινήτων στο parking του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης”