Μια σειρά σοβαρών θεμάτων που αφορούν την περιοχή μας, την Θράκη, έθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα κατά τη διάρκεια του καλωσορίσματός του ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, εντός του Μητροπολιτικού Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως απευθυνόμενος στον αν. υπουργό, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου,  επεσήμανε ότι «οι Εβρίτες ιδιαίτερα ξέρουμε τι θα πει ελευθερία, και εκτιμούμε αυτό το μεγάλο αγαθό. γιατί γνωρίζετε πολύ καλά, κ. Υπουργέ, ότι για μας τα χρόνια της σκλαβιάς στην Τουρκοκρατία δεν ήταν 400, ήταν 600, αλλά και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ελευθερώθηκε όλη η Ευρώπη, εμείς βυθιζόμασταν σε έναν εμφύλιο σπαραγμό, υποκινούμενοι από εξωτερικές δυνάμεις, καθώς υπεδαύλιζαν τα προσωπικά μας ελαττώματα και πάθη της φυλής και για μας κράτησε η σκλαβιά άλλα 5 χρόνια. Σκληρή σκλαβιά και ανελέητη.»

«Αλλά εμείς, κ. Υπουργέ, γνωρίζουμε τι θα πει να φυλάς τα σύνορα. Ξέρουμε την αξία της θέσεώς μας σε αυτόν εδώ τον τόπο» συνέχισε, τονίζοντας ο κ. Άνθιμος και κατόπιν θίγοντας κάποια επίκαιρα θέματα, επεσήμανε: «Εμείς ακόμα ανάβουμε τις σόμπες και τα καλοριφέρ ένα μήνα πριν τα ανάψουν στην Αθήνα και στην Κρήτη και τα κλείνουμε ένα μήνα μετά, γιατί ο καιρός είναι τελείως διαφορετικός στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θράκη. Το τελευταίο διάστημα το ότι μένουμε στα σύνορα φαίνεται ότι θα αρχίσουμε να το πληρώνουμε και πολύ ακριβότερα με τα διόδια που ετοιμάζονται να μπουν και θα μας κάνουν ακόμη δυσκολότερη την διαμονή μας εδώ στον ευλογημένο τόπο. Αλλά αυτά τα παλεύουμε. Με το Δήμαρχό μας, με τους βουλευτές μας, με τους πολιτικούς μας παράγοντες τα παλεύουμε όμως οι Έλληνες.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στους κινδύνους που προκύπτουν κατά καιρούς από την πλευρά της Τουρκίας και ζήτησε από τον υπουργό να μεριμνά ώστε μην υπάρχει φόβος στον ακριτικό λαό του Έβρου: «Εκείνο που δεν αντέχουμε, κ. Υπουργέ, είναι η απορία και ο φόβος που αρχίζει να εμφωλεύει μέσα στις καρδιές μας, όταν βλέπουμε τουρκικές ακταιωρούς να περιπολούν ακόμα και προχθές μέχρι τη Ζουράφα, ένα νησί που όταν έχει μπουνάτσα φαίνεται από την παραλία μας, από τον παραλιακό μας χώρο. Αλλά ακόμα περισσότερο αυτός ο τόπος μας δεν αξίζει να φοβάται. Δεν πρέπει να φοβάται αυτός ο ευλογημένος λαός που κρατάει με το στήθος του και με τη ζωή του εδώ στα σύνορα, όταν κι αυτά αρχίζουν να συγκεντρώνουν σύννεφα.  Γιατί από την ανατολική πλευρά των συνόρων μας λαθρομετανάστες είναι, Πακιστανοί, αυτοί που συγκεντρώνονται εκεί και απειλείται ολόκληρη η Ευρώπη ότι θα σταλούν δια της Ελλάδος, αν δεν κλείσουν τα σύνορα της Ευρώπης, εκεί, διαφορετικά θα μας μείνουν εδώ. Αυτόν τον φόβο, λοιπόν, παρακαλώ να κάνετε ότι μπορείτε περισσότερο να φύγει μέσα από τις ψυχές μας. Δεν φοβόμαστε κάτι σημαντικό, απλά αισθανόμαστε αυτήν την ταραχή και αυτήν την ακαταστασία και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο την βοήθεια σας, της κυβερνήσεως, της ευνομούμενης πολιτείας μας. Στηριζόμαστε στους πολιτικούς μας άρχοντες και στους αυτοδιοικητικούς, που είναι εδώ. Στηριζόμαστε και εμπιστευόμαστε απόλυτα το στρατό μας και τα σώματα ασφαλείας, των οποίων εσείς ηγείσθε» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Ανθίμου.

Εν τω μεταξύ ο Μητροπολίτης έθιξε και το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών: «Κύριε Υπουργέ, το γνωρίζουμε όλοι, και τα θρησκευτικά τα χρειαζόμαστε, γιατί ζούμε με έναν λαό που δεν πιστεύει στον Χριστό. Και όχι εδώ, αλλά σε ακραίες εκφάνσεις του, αυτός ο θρησκευτικός τύπος δεν διστάζει να κόψει κεφάλια. Γι’ αυτό εμείς θέλουμε τον Χριστό, γιατί ο Χριστός εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια. Γιατί δεν μας επιτρέπει ο Χριστός να βλέπουμε κανέναν ως εχθρό μας και μας αναγκάζει -αν δεν μας ανάγκαζε, ξέραμε κι εμείς τι να κάναμε- να τους αποδεχόμαστε όλους ως αδελφούς. Και την Ιστορία μας τη θέλουμε και την Παράδοσή μας τη θέλουμε και απορούμε που αυτά τα πράγματα το τελευταίο διάστημα κλονίζονται. Αλλά δε φοβόμαστε. Όλα θα πάψουν, όλα θα περάσουν, απλά θα μείνουν γιατί είναι διαχρονικές αξίες που πάνω σ’ αυτές στηρίζεται ο λαός».

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, απευθυνόμενος πάντα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη,: «Σε μια εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε εδώ, ο Στρατός μας την παρουσίασε, η 12η Μεραρχία μας, είχε την Παναγία να ευλογεί τους πατριώτες το 1940 και οι στρατιώτες μας έψαλλαν ότι αυτή η Παναγία, κι αυτές οι σημαίες, αυτά τα σύμβολα είναι η αναψυχή μας, είναι η σιγουριά μας, είναι η βεβαιότητά μας για το σήμερα και για το αύριο. Καλώς ήρθατε, λοιπόν, κ. Υπουργέ για να αφουγκραστείτε αυτόν τον παλμό μας, αυτό το φρόνημά μας για να τα μεταφέρετε στο Κέντρο της πατρίδος μας και στην πρωτεύουσά μας.»

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Προηγούμενο άρθροΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940-1941: Από τον Ανθυπολοχαγό Θεόδωρο Κανδηλάπτη μέχρι τον υποστράτηγο Ιωάννη Ζήση (του Θ.Μαλκίδη)
Επόμενο άρθροΣυγχαρητήριο του Δημάρχου Αλεξ/πολης Ε.Λαμπάκη, προς τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστο Μέτιο