Ολιγοήμερη αναβολή πήρε τελικά η εμπορική λειτουργία του πρώτου πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Ελλάδα: το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς κατά το στάδιο των δοκιμών εντοπίστηκαν ορισμένα τεχνικά ζητήματα και αποφασίστηκε οι δοκιμές να επαναληφθούν από την αρχή. Μετά από τις απαραίτητες διορθώσεις, προκειμένου το έργο να εναρμονιστεί με τα πρότυπα της εταιρείας, η εμπορική λειτουργία του FSRU θα ξεκινήσει εκτός – απροόπτου – εντός Μάιου, αντί στις 30 Απριλίου που ήταν η αρχική παράδοση του έργου.

Το έργο που έχει πολλαπλά οφέλη, συνδέεται και με τη πρωτοβουλία για τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου. Η πλήρης ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, μέσω της κατάλληλης αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας μας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Νότο προς Βορρά και αντίστροφα, μέσα από τα ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς, αξιοποιώντας τις ενισχυμένες δυνατότητες του τερματικού σταθμού της Gastrade.

Οι μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η  Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κερδίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών καθώς έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το έργο

Το FSRU που είναι ύψους 380 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022, προσθέτοντας ένα σημαντικό κρίκο στη αλυσίδα των έργων που προωθούν την απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Με χωρητικότητα δεξαμενών 153.500 κ.μ. LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το έργο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) και ένα σύστημα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Το πρώτο FSRU της Ελλάδας έφτασε στις 17 Δεκεμβρίου και η πρόσδεση του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι το FSRU θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένο σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Πηγή: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθροΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Συνάντηση επιταφίων Αγίου Νικολάου και Αγίου Ελευθερίου
Επόμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό έθιμο “Τάξιμο στον Άγιο Γεώργιο” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης