Γράφει ο Λγος (Ο) ε.α. Ηλίας Νατσιούλας
Επίτιμος πρόεδρος και Οικονομικός σύμβουλος της ΕΣΠΕΘ

Η εγκύκλιος του Υ.Ο έχει και μερικά θετικά. Όσα ποσά δόθηκαν με μορφή ΗΕΕ, 105 ευρώ το μήνα από Ιαν έως και Μάιο δεν θα επιστραφούν λόγω του ότι από 1-1-2017 θα δίνεται μέσα στην μισθοδοσία το επίδομα παραμεθορίου 100€.

Αυτό ορίζεται στη σελίδα 20 της εγκυκλίου του Υ.Ο. ( Διευκρινίζεται ότι για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στις στο Νομό Έβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στο ένστολο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας …. σε περίπτωση που η εν λόγω ημερήσια αποζημίωση έχει ήδη καταβληθεί σε στελέχη και αφορά χρονικά διαστήματα από 1-1-2017 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του κοινοποιούμενου νόμου, τα σχετικά ποσά δεν αναζητούνται.)

Επιπλέον θετικό είναι ότι το επίδομα θα καταβάλλεται και για όσο διάστημα τα δικαιούχα στελέχη τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (π.χ. κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές έως 2 μηνών, διευκόλυνσης στελεχών με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής τέκνου) και σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια μέχρι έξι (6) μέρες το χρόνο, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία στις τελευταίες, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.). σε αντίθεση με πριν που δίνονταν με υποχρεωτική παρουσία 15 ημερών σε αυτές τις περιοχές.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΡΙΚ»

Λόγω της ένταξης αυτού του επιδόματος στην μισθοδοσία, οι μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή τα ποσά που θα μπουν στην τράπεζα θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το σήμερα. Δηλαδή θα δουν τα στελέχη στις παραμεθόριες περιοχές μια μηνιαία αύξηση σε καθαρές αποδοχές περίπου στα 50 με 60 ευρώ. Θα εξαρτηθεί το ποσό και από τις κρατήσεις. Τα ποσά αυτά ενδεχομένως να μπουν με την άμεση εφαρμογή του νέου μισθολόγιο και πιθανόν αναδρομικά με την μισθοδοσία που θα καταβληθεί στην τράπεζα το Σεπ 2017. Ενδέχεται δηλαδή να μπουν επιπλέον 500 με 600 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι είναι «έμμεση» η μηνιαία αύξηση γιατί αν τα στελέχη πάνε να συγκρίνουν τις παλιές με τις νέες αποδοχές, δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι αν για παράδειγμα δουν τώρα αποδοχές-στην τράπεζα 1050 (είναι μέσα δηλαδή και ένας μήνας με το επίδομα παραμεθορίου), πριν έπαιρναν 1000 στην τράπεζα και 105 ευρώ με ΗΕΕ. Ουσιαστικά ναι μεν υπάρχει αύξηση στην τράπεζα, αλλά ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών, δηλαδή αυτών που μπαίνουν στην τσέπη από όλες τις πηγές, θα έχουν μείωση.

– Προσοχή δηλαδή με το «λογιστικό τρικ» αλλά είναι θετικό επιπλέον το γεγονός ότι δεν θα επιστραφούν και τα ποσά που δόθηκαν με μορφή ΗΕΕ (210€ για τα στελέχη του ΣΞ, 550€ για τα στελέχη της ΠΑ) και αυτό προφανώς οφείλεται στις ενέργειες του κ. ΥΕΘΑ.

www.onalert.gr

Προηγούμενο άρθροΠαίρνουν τις άδειες πρακτορείων ΟΠΑΠ από τους Ολυμπιονίκες… αν “μπουν” στο Δημόσιο
Επόμενο άρθροΒράβευση Οπλιτών Θητείας από το Δ΄ Σώμα Στρατού