Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς Αλεξανδρουπόλεως μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα 15 χρόνια Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου με την Μεικτή Χορωδία “Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος”, υπό τη διεύθυνση του καθηγητού Θεολογία του Α.Π.Θ. κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη.
Για την εκδήλωση ήλθαν στην Αλεξανδρούπολη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Θράκης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, τους διαδρόμους και το φουαγιέ (όπου παρακολουθούσαν από τηλεόραση τα τεκταινόμενα).
Την εκδήλωση άνοιξε ο οργανωτής αυτής, Πρωτοσύγκελλος π. Ειρηναίος Λαφτσής, ο οποίος μίλησε για τον Σεβασμιώτατο και τα 15 χρόνια αρχιερατικής του διακονίας στη Μητρόπολή Αλεξανδρουπόλεως , ενώ τόνισε πως ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως είχε τελεία άγνοια για την όλη οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε εκ μέρους των παρευρισκομένων Μητροπολιτών ο Σεβασμιώτατος Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός ο οποίος θυμήθηκε την πορεία του Σεβασμιωτάτου από τα διακονικά του χρόνια, την εξέλιξή του ως αρχιμανδρίτου και τέλος την χειροτονία του ως Επισκόπου της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.
Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων μίλησε για τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως , τους αγώνες και τις δράσεις που πραγματοποιεί για την Θράκη και την Εκκλησία γενικότερα και ευχήθηκε το ευσεβές ποίμνιο της Μητροπόλεως να χαίρεται για τον Ποιμενάρχη της.
Τέλος, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ιωάννης Ζαμπούκης θυμήθηκε την χειροτονία και την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου προ 15 ετών και τη λαοθάλασσα της Αλεξανδρούπολης κατά την ενθρόνιση να βροντοφωνάζει το “Άξιος” για τον νέο της ποιμενάρχη και ευχήθηκε πάντοτε να ευλογεί τα καλά έργα που γίνονται στην πόλη και στην περιοχή και να ελέγχει τα κακώς κείμενα.
Ακολούθησε το πρώτο μέρος από ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι με την Μεικτή Χορωδία “Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος” από τη Θεσσαλονίκη, υπό τη διεύθυνση του κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη, με τους διεθνούς φήμης καταξιωμένους έλληνες μουσικούς, τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν και τον Κωνσταντίνο Δημηνάκη στο πιάνο, σε τραγούδια γνωστών ελλήνων σύγχρονων συνθετών. Ενδιάμεσα, στον χαιρετισμό του ο κ. Σταμούλης εξέφρασε την χαρά την προσωπική για τον συμφοιτητή του στη Θεολογία, Μητροπολίτη Άνθιμο, αλλά και της χορωδίας που εκλήθη να συμμετάσχει στην ευλογημένη επέτειο της τοπικής εκκλησίας της Αλεξανδρουπόλεως.
Στο διάλειμμα του πρώτου μέρους των τραγουδιών ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς Αλεξανδρουπόλεως π. Ειρηναίος παρουσίασε την “πρώτη έκπληξη” προς τον Σεβασμιώτατο και το ακροατήριο της εκδηλώσεως. Αυτό ήταν το νέο βιβλίο του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως (που δημιουργήθηκε εν αγνοία του) με τον τίτλο “ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΝΘΙΜΟΣ ΛΟΓΟΣ” μέσα στο οποίο περιείχε τις εγκυκλίους Χριστουγέννων και Πάσχα από το 2004 έως το 2019, καθώς επίσης και 10 ομιλίες όλων αυτών των ετών. Το βιβλίο χαιρετίζει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ τον πρόλογο συνέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής. Ο π. Ειρηναίος ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου και ιδιατέρως τον δωρητή αυτής της προσπάθειας κ. Νικόλαο Δαστερίδη και την Εταιρεία του DASTERI για την χορηγία του βιβλίου και ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε ως αναμνηστικό δώρο στον κ. Δαστερίδη μία εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Ακολούθησε το δευτερο μέρος με τραγούδια από την Χορωδία και την κ. Γεωργία Νταγάκη, καταξιωμένη τραγουδίστρια και βιρτουόζα της κρητικής λύρας που ξεσήκωσε με την ερμηνεία της το πολυπληθές ακροατήριο.
Πριν το τέλος, ο Πρωτοσύγκελλος π. Ειρηναίος παρουσίασε στον Σεβασμιώτατο και στο ακροατήριο την “δεύτερη έκπληξη” της βραδιάς που ήταν το αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού “ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ” του Μητροπολιτικού Ναού με φωτογραφικό υλικό από τα 15 χρόνια Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου. Ο π. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον δωρητή αυτής της προσπάθειας φαρμακοποιό κ. Χρήστο Γκοτσίδη και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως του παρέδωσε ως αναμνηστικό δώρο μία εικόνα των Χριστουγέννων.
Η εκδήλωση τελείωσε με δυο ακόμα εξαίρετα τραγούδια από τη Χορωδία, ιδιαίτερα το αφιερωμένο στην Αλεξανδρούπολη τραγούδι “Όμορφη Πόλη” του μεγάλου συνθέτου μας Μίκη Θεοδωράκη.
Στο τέλος της εκδηλώσεως τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Ο Σεβασμιώτατος αναρωτήθηκε μήπως δεν ταιριάζουν κοσμικά τραγούδια σε μία επέτειο επισκόπου, καταλήγοντας πως η “Εκκλησία δεν είναι έξω από τον κόσμο, αλλά μέσα σ’ αυτόν…και η Εκκλησία είναι, όταν ανοίγεται στον κόσμο“. Ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τους παρευρισκομένους Μητροπολίτες, τον Γενικό Γραμματέα, όλους τους άρχοντες και τον απλό λαό που παρευρέθηκαν στην επετειακή αυτή εκδήλωση. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους συντελεστές της ημέρας, τον Πρωτοσύγκελλο, τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του, την Χορωδία και τον χοράρχη κ. Σταμούλη, τους δωρητές του βιβλίου και του περιοδικού και παρακάλεσε όλους να εύχονται για τον επίσκοπό τους να τον φωτίζει ο Θεός να καθοδηγεί το ποίμνιό του στην σωτηρία της ψυχής τους.
Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως υπήρχαν ανηρτημένο φωτογραφικό υλικό από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των 15 ετών αρχιερατείας του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως .

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθρο15 Χρόνια από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Ποιμενάρχου μας
Επόμενο άρθροΑναστάσιος Λαυρέντζος: “Το πρόβλημα δεν είναι προσφυγικό… αλλά μαζικής παράνομης μετανάστευσης…”