Μουφτεία Διδυμοτείχου για κορωνοϊό: Η ελληνική Κυβέρνηση έλαβε τα ίδια μέτρα για όλους χωρίς διακρίσεις

Δημοσιεύτηκε στις: at 08:23
457 0

Δεν… καρποφόρησε η τακτική της Αγκυρας να εκθέσει διεθνώς την Ελλάδα ότι με το πρόσχημα του κορωνοϊού επιχειρεί να καταπιέσει τους μουσουλμάνους.

Αυτό φανερώνεται και από την ανακοίνωση της Μουφτείας Διδυμοτείχου -η οποία εκδόθηκε με αφορμή το κάλεσμα για προσευχή των μουσουλμάνων με αφορμή το ραμαζάνι στις 23 Απριλίου- στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύοντας τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό πιστεύω όλων των πολιτών αλλά και προς το Σύνταγμα, έλαβε τα ίδια μέτρα για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και όλους τους πιστούς, χωρίς διακρίσεις».

Σύμφωνα με τη Μουφτεία Διδυμοτείχου:

«Επειδή το εζάνι είναι γνωστοποίηση της ώρας της προσευχής και όχι η ίδια η προσευχή (τη μετάδοση της οποίας με μεγάφωνα έχει πράγματι απαγορεύσει η Πολιτεία) δεν απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων. Σε πολλά Τεμένη το εζάνι γίνεται μέσω μαγνητοφώνου, και όχι με φυσικό τρόπο από τον Μουεζίνη, οπότε το σωστό είναι να γίνεται σε χαμηλή ένταση για να είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο τρομερής κρίσης και να θυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε σπίτια μας για να καταπολεμήσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού. Σε όσα Τεμένη το εζάνι γίνεται από τον Μουεζίνη συμβουλεύουμε να ακολουθείται η παλαιά παράδοση ζωντανής απαγγελίας του χωρίς χρήση τεχνικών μέσων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο Μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν: «Πολλοί, ειδικά εκτός Θράκης, συγχέουν τη γνωστοποίηση της ώρας των υποχρεωτικών προσευχών για τους Μουσουλμάνους (εζάνι) που γίνεται από τον μιναρέ με την ίδια την προσευχή που γίνεται μέσα στο Τέμενος. Για αυτό το λόγο, επειδή συνεχίζει να ακούγεται το εζάνι, νομίζουν ότι τα Τεμένη είναι ανοιχτά ενώ οι Εκκλησίες είναι κλειστές. Όμως, επειδή στη μουσουλμανική θρησκεία δεν επιτρέπονται οι καμπάνες για την ενημέρωση των πιστών, ο μόνος τρόπος είναι η φωνή του Μουεζίνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύοντας τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό πιστεύω όλων των πολιτών αλλά και προς το Σύνταγμα, έλαβε τα ίδια μέτρα για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και όλους τους πιστούς, χωρίς διακρίσεις. Τα Τεμένη στον Έβρο, όπως και σε όλη τη Θράκη, έκλεισαν αμέσως μόλις εκδόθηκε η ΚΥΑ 2867/Υ1/16-3-2020 (Β’ 872) και παραμένουν κλειστά. Όλοι οι Μουσουλμάνοι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και ακολουθούμε όλες τις οδηγίες της. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Πολιτεία ποτέ δεν απαγόρευσε το εζάνι, διότι γνωρίζει ότι δεν αποτελεί κάποιου είδους λατρευτική/θρησκευτική τελετή μέσα στο Τέμενος αλλά είναι η καθιερωμένη κλήση/υπενθύμιση προς τους πιστούς να κάνουν την προσευχή τους η οποία γίνεται στο σπίτι αφού τα Τεμένη παραμένουν κλειστά και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις.

Από αύριο ισχύει μια νέα Υπουργική Απόφαση, η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (Β’ 1178). Οι Εκκλησίες, τα Τεμένη και όλοι οι χώροι λατρείας παραμένουν κλειστοί. Επιτράπηκε αποκλειστικά και μόνο στον θρησκευτικό λειτουργό να πηγαίνει μόνος του στο χώρο λατρείας. Προστέθηκε, όμως, μια απαγόρευση, η θρησκευτική/λατρευτική τελετή που κάνει ο θρησκευτικός λειτουργός μόνος του, και χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, μέσα στο χώρο λατρείας να μην μπορεί να τη μεταδώσει με εξωτερικά μεγάφωνα. Αυτό έγινε γιατί αν μεταδιδόταν από τα μεγάφωνα, μπορεί να συγκεντρώνονταν οι πιστοί έξω από το Τέμενος ή την Εκκλησία. Η απαγόρευση αυτή δημιούργησε κάποια σύγχυση σε σχέση με τη χρήση μεγαφώνων για το εζάνι.

Επαναλαμβάνουμε ότι, επειδή το εζάνι είναι γνωστοποίηση της ώρας της προσευχής και όχι η ίδια η προσευχή (τη μετάδοση της οποίας με μεγάφωνα έχει πράγματι απαγορεύσει η Πολιτεία) δεν απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων. Σε πολλά Τεμένη το εζάνι γίνεται μέσω μαγνητοφώνου, και όχι με φυσικό τρόπο από τον Μουεζίνη, οπότε το σωστό είναι να γίνεται σε χαμηλή ένταση για να είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο τρομερής κρίσης και να θυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε σπίτια μας για να καταπολεμήσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού. Σε όσα Τεμένη το εζάνι γίνεται από τον Μουεζίνη συμβουλεύουμε να ακολουθείται η παλαιά παράδοση ζωντανής απαγγελίας του χωρίς χρήση τεχνικών μέσων.

Ολοι γνωρίζουμε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα πένθους για τους Χριστιανούς συμπολίτες μας σύμφωνα με τη δική τους θρησκεία και εμείς, ως πιστοί Μουσουλμάνοι, οφείλουμε να δείξουμε τον σεβασμό μας σε αυτό το γεγονός.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τώρα είναι να μείνουμε σπίτι, να προσευχόμαστε στα σπίτια μας, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση και να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του κορωνοϊού ώστε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και την κοινωνία».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Μαρία Γκουγκουσκίδου: “Υποψήφιοι μας δέχονται αφόρητες πιέσεις να αποσυρθούν. Η Δημοτική Τηλεόραση οφείλει να είναι ανεξάρτητη”

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Μαρτίου 2019 0
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εκλογές είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Είναι σημαντική η στιγμή όταν ο πολίτης μπαίνει στο…