«Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» στην πώληση των F-16 στην Τουρκία είναι ο Μπομπ Μενέντεζ, τονίζοντας στην ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται να ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση. Παράλληλα χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία.

«Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία», δηλώνει στην ΕΡΤ ο Μπομπ Μενέντεζ.

Παράλληλα, δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία, τις οποίες χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες και επισήμανε, επίσης, ότι κινδύνεψαν και Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι εξοργιστικό, είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα στρατεύματά μας σε κίνδυνο από κανέναν, πολύ περισσότερο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Και, ξέρετε, πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ σαφής με την Τουρκία. Να εξηγήσει ότι αν ακόμη και από λάθος πληγούν οι δικοί μας στρατιώτες με οποιονδήποτε τρόπο από την τουρκική επιχείρηση θα υπάρξουν συνέπειες», τονίζει ο Μπομπ Μενέντεζ.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας αποκάλυψε ότι μπορεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να κάνει «χλιαρές» τοποθετήσεις δημόσια, όμως στο παρασκήνιο ασκεί ασφυκτική πίεση στην Τουρκία. «Μερικές φορές η διπλωματία δεν γίνεται ανοιχτά, ούτε δημοσίως. Μερικές φορές γίνεται στο παρασκήνιο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε εις βάθος επαφή με την Τουρκία, εξηγώντας τις συνέπειες των πράξεών της και ότι θα υπάρξουν πράγματι συνέπειες. Και ελπίζω ο Ερντογαν να κατανοεί αυτές τις εκκλήσεις της κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Αμερικανός πολιτικός εκτιμά, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει να συνεχίσει τον εκβιασμό απέναντι στην Σουηδία και την Φινλανδία ακριβώς διότι γνωρίζει την άποψη της Αμερικής για το ζήτημα.

www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΑλκιβιάδης Στεφανής: Η Τουρκία γνωρίζει ότι ο χρόνος μετρά σε βάρος της…
Επόμενο άρθρο«Θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» – Τουρκική ψυχολογική επιχείρηση – χωρίς επιχειρησιακή δυνατότητα (γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης)