Δήλωση Μαλτέζου Μενελάου Εκπρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Αύριο τελευταία ημέρα του Απριλίου 2020 παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και η υποβολή αιτήσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών των επιχειρήσεων.

Πολλοί δανειολήπτες και οι οικογένειές τους θα βρεθούν σε δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση.

Σήμερα όλοι οι πολίτες καλούνται λόγω των μέτρων να μείνουν στο σπίτι, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είναι κλειστές και ξαφνικά προκύπτει ζήτημα άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο σε μια χώρα που επί χρόνια σχεδόν ο ένας στους τρεις πολίτες ήταν άνεργος και χωρίς εισοδήματα, ενώ δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αδιέξοδο, λόγω των σκληρών μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Πολύ περισσότερο σήμερα όταν λόγω και της πανδημίας του COVID-19 οι δείκτες της ανεργίας άρχισαν να ανεβαίνουν, με χιλιάδες νέες απολύσεις, τα νέα ρολά στα καταστήματα, με τους υποαπασχολούμενους, αλλά και με εργαζόμενους που παίρνουν ψίχουλα αντί κανονικού μισθού, η Κυβέρνηση να προχωράει σε τέτοιου είδους επιλογές. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας..

Να παραταθεί η προστασία της και να παραταθεί η λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Να επεξεργαστεί άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αφορά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του Ιδιωτικού χρέους των ΜμΕπιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή προτάσεων του Επιμελητηρίου Έβρου προς 4 Yπουργούς για το σχέδιο της επόμενης ημέρας
Επόμενο άρθροΜηταράκης: 10.700 μετακινήσεις προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα το 1ο τρίμηνο