Νέα συρρίκνωση και υποβάθμιση των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Βορείου Έβρου

(Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου)

Τις πολιτικές εκπαιδευτικού αποκλεισμού από την Ανώτατη Εκπαίδευση γνώρισαν βίαια 40.000 περίπου υποψήφιοι τα δύο χρόνια εφαρμογής του νέου τρόπου εισαγωγής από την κυβέρνηση της ΝΔ. Φέτος έμειναν εκτός Πανεπιστημίων 1 στους 3 υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και 2 στους 3 από τα ΕΠΑΛ. Θυσία στο βωμό της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και του κέρδους των κολεγίων.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των παιδιών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για δεύτερη χρονιά επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα του Βορείου Έβρου.

Η λαιμητόμος της Ελάχιστης Βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ που εισηγήθηκε η κ Κεραμέως το 2021 μετά τις οδηγίες του κ Μητσοτάκη και τις ψήφους των τοπικών βουλευτών της ΝΔ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση των τμημάτων του ΔΠΘ ειδικά στο Βορείου Έβρου και στο τέλος σε κλείσιμο.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες προσέλκυσης επιπλέον φοιτητών απ την κοσμητεία του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ άστην Ορεστιάδα δυστυχώς και φέτος σημειώνεται δραματική απόκλιση μεταξύ των προβλεπόμενων θέσεων και όσων τελικά μπόρεσαν να καλυφθούν απ τους φοιτητές.

Τα αποτελέσματα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι:

Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τις 174 θέσεις οι επιτυχόντες μόνο 24. Χειρότερα στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, αφού από τους 156 που θα μπορούσαν δυνητικά να φοιτήσουν στο Τμήμα, το επέλεξαν πετυχαίνοντας την εισαγωγή τους μόλις 5 νέοι φοιτητές/φοιτήτριες. Από το ΕΠΑΛ τα αποτελέσματα δείχνουν 20 επιτυχόντες για το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους 18 για το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.

Ακόμη πιο δυσάρεστη εξέλιξη έχουμε για την Νοσηλευτική Διδυμοτείχου η οποία έχει… 0 επιτυχόντες από τα ΓΕΛ και 13 από τα ΕΠΑΛ. Μένει να φανεί πόσοι από αυτούς τους 13 θα εγγραφούν τελικά για να φοιτήσουν στην Σχολή και πόσους τελικά θα υποδεχτεί η πόλη του Διδυμοτείχου.

Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, με στόχο την συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας και αποστολή πελατείας στα ιδιωτικά κολλέγια.Άμεση ανάγκη για πολιτική αλλαγή για να καταδικασθούν οι νεοφιλελεύθερες και καταστροφικές αντιμεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση απ τον ελληνικό λαό

Με εκτίμηση,

Μενέλαος Μαλτέζος,

Οικονομολόγος,

Μέλος Κεντρικής Διοίκησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Εκπρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

Μιαούλη 15,1ος όροφος,

Αλεξανδρούπολη

Τηλ. 6978004170

Προηγούμενο άρθροΈνας ζωναράδικος για τη Δαδιά (BINTEO)
Επόμενο άρθροΗ Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Νομού Έβρου απότησε φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο