Νέοι Γιατροί: Στο ένα χέρι το πτυχίο, στο άλλο το διαβατήριο

Δημοσιεύτηκε στις: at 14 Οκτωβρίου 2017
452 0

Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σπρώχνουν το πιο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.

 Οι μισοί γιατροί που εκπαιδεύουμε στην Ελλάδα ετησίως φεύγουν από τη χώρα πριν καν κάνουν την ειδικότητά τους, κυρίως λόγω της ανεργίας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης αξιοκρατίας.Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει εκατομμύρια ευρώ στην προετοιμασία υποψηφίων για τις ιατρικές σχολές της (όνειρο κάθε οικογένειας στη χώρα), αλλά και χιλιάδες ακόμη ευρώ για την εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, το μόνο που φαίνεται ότι δίνει τελικά στους νέους γιατρούς της είναι ένα: τα εισιτήριά τους για να φύγουν στο εξωτερικό…Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» από την πλευρά της Ιατρικής Σχολής Αθηνών είναι εντυπωσιακά:

Από τα προγράμματα της πρώτης Ιατρικής Σχολής στη χώρα, τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν περίπου 250 γιατροί ετησίως.

Στην πλειονότητά τους ζητούν από τη Γραμματεία της Σχολής ειδικά αντίγραφα του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη ορκωμοσία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017, ορκίστηκαν 156 γιατροί, και μάλιστα με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Εξ αυτών, οι μισοί αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.

«Είναι ευνόητο ότι, εκτός της ημέρας της ορκωμοσίας, δηλαδή τους επόμενους μήνες ή και χρόνο, πολλοί ακόμα θα θελήσουν να έχουν αντίγραφο πτυχίου για χρήση στο εξωτερικό, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρονιά» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πέτρος Σφηκάκης. «Αν και το ακριβές ποσοστό των αποφοίτων μας που τελικά σταδιοδρομεί στο εξωτερικό δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50%» συνεχίζει σχολιάζοντας το θέμα.

Οπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, «οι πιο πολλές οικογένειες που το παιδί τους μπαίνει στην Ιατρική Σχολή σήμερα, πρέπει να ξέρουν ότι θα το αποχαιρετήσουν με την ολοκλήρωση των σπουδών του, καθώς πιθανότατα δεν θα μείνει στην Ελλάδα για να κάνει ούτε καν την ειδικότητά του».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπαίδευση για έναν γιατρό στοιχίζει πανάκριβα στο ελληνικό Δημόσιο. Τα έτη σπουδών είναι έξι και απαιτούνται μεγαλύτερες δαπάνες για συγγράμματα και εργαστήρια.

Επιστημονική μετανάστευση

«Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων της Ιατρικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του στο εξωτερικό έχει δύο αναγνώσεις» σχολιάζει σχετικά ο πρύτανης του ιδρύματος και πολυβραβευμένος καθηγητής Ογκολογίας Θάνος Δημόπουλος.

«Πρώτον, είναι αρνητικό να χάνουμε ικανούς γιατρούς προς όφελος της Ευρώπης και της Αμερικής. Δεύτερον, το γεγονός ότι όλοι οι απόφοιτοί μας βρίσκουν πολύ καλές θέσεις στο εξωτερικό δείχνει το πολύ καλό επίπεδό τους που είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής και αξιοκρατικής επιλογής κατά την εισαγωγή τους και του πολύ καλού εκπαιδευτικού συστήματος που έχουμε ως σχολή» αναφέρει. Και καταλήγει: «Ελπίζουμε βέβαια στο μέλλον να δημιουργηθούν συνθήκες για την επιστροφή τους».

Είναι βέβαιο ότι το φαινόμενο είναι αποκαρδιωτικό. Κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. «Η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι» εξηγεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

«Ετσι σήμερα έχουμε οδηγηθεί σ’ ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το “πιο υψηλά” εξειδικευμένο  προσωπικό της χώρας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Η πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες γιατί με την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια δεν δίνει κίνητρα στους νέους γιατρούς να μείνουν στη χώρα μας, να εκπαιδευτούν  και να εργαστούν»καταλήγει.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony-Brook των ΗΠΑ Γιώργος Φαρμακίδης επαναλαμβάνει επίσης το συμπέρασμα πως «οι νέοι γιατροί δεν κάθονται στην Ελλάδα ούτε καν για την ειδικότητά τους». «Ο χρόνος που διαρκεί η ειδικότητα των νέων γιατρών καταρχήν στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος. Στο εξωτερικό οι νέοι με προσόντα μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά, με υψηλές αποδοχές και προοπτική» συνεχίζει.«Ετσι, διατηρούν την ελπίδα να επιστρέψουν κάποτε» αναφέρει.

«Η ποιότητα των ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό είναι υψηλότατη. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για να γυρίσουν πίσω και να μεταδώσουν στη χώρα μας όλα όσα έμαθαν στο εξωτερικό. Ετσι θα ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορά της και έτσι θα συνδέσει την εκπαίδευση και την έρευνα με την ανάπτυξη. Ατυχώς ώς σήμερα δεν έχουμε δει πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση» δηλώνει ο Γιώργος Φαρμακίδης.

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό φτάνουν τις 17.500. Πολλοί από αυτούς, δε, τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για τη Γερμανία.

Xωρίς προοπτικές στην Ελλάδα

Ο Νίκος Πελεκούδας εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας και συγκεκριμένα σε δημόσιο νοσοκομείο της Σκωτίας. Σπούδασε στην Ελλάδα, έκανε την ειδικότητά του στην Αγγλία, γύρισε στην Ελλάδα, έζησε στη χώρα του μία δεκαετία, αλλά όταν «τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν με την οικονομική κρίση» έφυγε ξανά για την Αγγλία.

«Υπάρχουν δέκα έλληνες γιατροί στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι» λέει. «Ηλικιών από 35 έως 55, όχι μόνο νέα παιδιά, αλλά και άνθρωποι φτασμένοι επαγγελματικά. Το πρόβλημα στο επάγγελμά μας, όταν έφυγα, είχε γιγαντωθεί. Οι επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους γιατρούς είναι πλέον ελάχιστες στην Ελλάδα. Επιπλέον, στην Αγγλία, που αποτελεί και μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως ως προορισμός για τους Ελληνες, υπάρχει αξιοκρατία. Οποιος είναι καλός στη δουλειά του εξελίσσεται στην καριέρα του γρήγορα και χωρίς προβλήματα» δηλώνει.

Ο Νίκος Πελεκούδας εξηγεί ότι σήμερα με το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου ένας νέος γιατρός μπορεί να εργαστεί ελεύθερα στη χώρα, καθώς απαιτούνται μόνο εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα.

newpost.gr

Σχετικά άρθρα

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ: “Με ευθύνη των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών σε άθλια κατάσταση το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο στο βόρειο Έβρο”

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Μαρτίου 2019 0
Ανακοίνωση καταγγελία Με ευθύνη των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών σε άθλια κατάσταση το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο…

Προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ: Oι μόνιμοι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών της Θράκης μοριοδοτούνται με 100 μονάδες

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Δεκεμβρίου 2020 0
Αλλαγές στο σύστημα μοριοδότησης των υποψηφίων επαγγελματιών οπλιτών προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της…