Νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα περιλαμβάνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:12
564 0

του Αργύρη Παπαστάθη

Νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα περιλαμβάνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Για την επένδυση εκφράζεται ήδη έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες και τον όμιλο Κοπελούζου. Το όλο θέμα συνδέεται με τον σταθμό μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο επανέρχεται η εμβληματική, όπως λένε αρμόδια στελέχη, πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και του 35% των ΕΛ.ΠΕ., του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 17% της ΔΕΗ.

Ξεχωριστή θέση κατέχει στο νέο πρόγραμμα και η παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Οι κινήσεις αυτές μαζί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλα περιφερειακά λιμάνια θα αποτελέσουν τον κορμό του νέου επιχειρησιακού προγράμματος (ADP) του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται υπό κατάρτιση αυτές τις μέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιθυμεί την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς γνωρίζει ότι η ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου απαιτεί την τήρηση των στόχων. Επίσης, παράγοντες των Βρυξελλών έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι το Eurogroup θα δυσκολευτεί να δώσει κάτι παραπάνω για το χρέος του χρόνου το καλοκαίρι αν η χώρα δεν φανεί πρόθυμη να συνεισφέρει από τη δική της πλευρά.

Πιο απλά, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει υποσχεθεί να κάνει και από τις οποίες προέρχονται έσοδα που μειώνουν το δημόσιο χρέος, οι Ευρωπαίοι θα έχουν μικρότερο κίνητρο να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να υποστούν απώλειες. Ωστόσο, την ανάγκη αυτή δεν συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης προκαλώντας την ανησυχία του κ. Τσακαλώτου, παρότι δεν αναφέρεται ποτέ δημοσίως στις διαφωνίες που υπάρχουν σε αυτά τα ζητήματα.

Είναι, για παράδειγμα, ηλίου φαεινότερον ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν βλέπει με καλό μάτι την παραχώρηση του πλειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΠΑ ή του 35% των ΕΛ.ΠΕ., ενώ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει αντιρρήσεις για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, καθώς θέλει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της. Για να πιάσει όμως τους στόχους του το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εκκινήσουν οι νέοι διαγωνισμοί.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παίζει κατενάτσιο και να δώσει το πράσινο φως στο ΤΑΙΠΕΔ για να βγάλει προς πώληση τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία. Εξάλλου, για τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις οι σύμβουλοι έχουν ήδη προσληφθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό σημείο της δουλειάς που γίνεται τούτες τις μέρες είναι η προεργασία για την παραχώρηση του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων των περιφερειακών λιμανιών, με την Αλεξανδρούπολη να είναι πρώτη στη λίστα λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει ήδη από υποψήφιους επενδυτές κυρίως αμερικανικών συμφερόντων.

Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων η διαδικασία ενημέρωσης του νέου προέδρου Αρη Ξενόφου, από την τέως ομόλογό του Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, έχει ολοκληρωθεί και στις επαφές με τους θεσμούς στο τέλος Νοεμβρίου θα κλειδώσουν και τα χρονοδιαγράμματα των ιδιωτικοποιήσεων. Επομένως, εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου επιχειρησιακού προγράμματος (ADP), καθώς το υφιστάμενο είναι έγκρισης Ιανουαρίου 2017 και θεωρείται ξεπερασμένο.

Δεν πιάνεται ο στόχος

Σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο του καλοκαιριού του 2017, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για φέτος θα πρέπει να φτάσουν τα 1,9 δισ. ευρώ, στόχος που θεωρείται ανέφικτος καθώς έχουν βγει εκτός χρονοδιαγράμματος οι διαγωνισμοί για τον ΟΛΘ και τον ΔΕΣΦΑ. Επιπλέον ο στόχος για το 2018 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος καθώς φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Παράκαμψη Κονιόρδου στο Ελληνικό

Οσο για το Ελληνικό, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους θεσμούς και αποτελεί προαπαιτούμενο στην κυβέρνηση, εκφράζεται αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν. Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ότι μετά το «φιάσκο Κονιόρδου» για το αρχαιολογικό και τα ψηλά κτίρια η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης. Το ΚΣΔ θα στείλει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα οριστικοποιεί το επενδυτικό σχέδιο για να προχωρήσει η επένδυση.

Αν εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα από το ΣτΕ, τότε, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τυχόν προσφυγές για τα αρχαιολογικά ζητήματα ή το ύψος των κτιρίων δεν θα έχουν τύχη. Εκκρεμότητα παραμένει, τέλος, και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει να υλοποιείται η επένδυση.

www.newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΩ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Οκτωβρίου 2018 0
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΩ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Από τις αγκάλες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη δικαιοδοσία του Μόσχας Το Οικουμενικό…

Παρέμβαση Δημοσχάκη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά: “Η εστίαση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αποτροπής φαινομένων επικίνδυνου συγχρωτισμού”

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Αυγούστου 2020 0
Παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής Έβρου & Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α, Α.Δημοσχάκης προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν.Χαρδαλιά,…

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΤΟΡΓΟΥ ΜΗΤΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΙΔΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Νοεμβρίου 2018 0
ΤΑΔΕ ΛΕΓΕΙ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΤΟΙΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙΣ Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΤΟΡΓΟΥ ΜΗΤΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ…

Δείτε τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στην Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Αυγούστου 2016 0
Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον ιστορικό ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών. Στην ακολουθία χοροστάτησε…