Την εκτίμηση ότι η χώρα χρειάζεται έναν αντιαεροπορικό αντι-drone θόλο έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας μάλιστα ότι έχει ήδη δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι στον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει η δημιουργία ενός αντίστοιχου αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης.

«Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο», τόνισε.

Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις δεν εκτίμησε την κατάσταση, πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.

Στην ερώτηση αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας προβλέπουν στήριξη τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στην βορειατλαντική συμμαχία. «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη, αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια, αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της. Στα αντι-αεροπορικά αυτό είναι εφικτό », σημείωσε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας.

Για τα θαλάσσια πάρκα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό. «Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ», είπε και πρόσθεσε: «Αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσουν τη χώρα μας, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου». Πρόσθεσε πως ήδη υπάρχουν συνέπειες από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα: «Οταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ηδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

fimotro.gr

Προηγούμενο άρθροΟι Πεζοπόροι Αλεξανδρούπολης – AXD Hikers (Δημήτρης Τσακαλίδης και Στέλιος Σαββίδης) στο studio του Maximum Fm 93,6 και τον Δημήτρη Κολιό
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Το ΔΠΘ φιλοξενεί την 105η Σύνοδο των Πρυτάνεων