Την εκτίμηση ότι για να δημιουργηθεί στη χώρα το αναγκαίο τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Ο ίδιος επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το τέλος του 2021.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το πρώτο πραγματικά καλό νέο από τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε αυτός ο εφιάλτης.

«Είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε, μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι το καινούριο εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.

Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορωνοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται».

«Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τείχος ανοσίας

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβoλιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού.

Ερωτηθείς για το πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό, ο καθηγητής σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι», παρατήρησε.

Τόνισε, δε, ότι παρότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη, ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι το τέλος του 2021.

Πότε θα ανοίξουν σχολεία – καταστήματα

Στο ερώτημα πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη».

Η απόφαση θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αν όλα πάνε καλά ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, ανέφερε ο καθηγητής, εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Σύψας.

ΠΗΓΗ www.cnn.gr

Προηγούμενο άρθρο5ος πανελλαδικά ο Νομός Έβρου σε νέα κρούσματα κορονοϊού
Επόμενο άρθροΟ Άη Βασίλης φέτος ήρθε με ανυψωτικό μηχάνημα στον Άβαντα!