Για επιχειρήσεις «εκμετάλλευσης», που είχαν στήσει στην Ειδομένη διάφοροι επιτήδειοι κερδίζοντας χρήματα από τους πρόσφυγες, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, καθιστώντας σαφές ότι στο εξής τον πρώτο ρόλο στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα τον έχει το κράτος και όχι οι ΜΚΟ.

Όπως είπε ο κ. Τσόκας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», στον πρώην καταυλισμό της Ειδομένης υπήρχαν κάποιοι, οι οποίοι παραπληροφορούσαν τους πρόσφυγες, διαδίδοντας ότι δήθεν θα ανοίξουν τα σύνορα από τη μια μέρα στην άλλη, με στόχο να διατηρείται ο άτυπος καταυλισμός. «Παραπληροφορούσαν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να παραμείνει εκεί αυτή η κατάσταση, γιατί είχαν στήσει τη δική τους επιχείρηση, το μαγαζάκι τους» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Στο προσφυγικό παγκόσμια ρέει χρήμα και κάποιοι προφασιζόμενοι ότι προσφέρουν ανθρωπισμό, τα οικονομούσαν».

Εξάλλου, αναφερόμενος στη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ΜΚΟ στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, τόνισε ότι υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι υποστηρικτικός, δεν πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο, αλλά να έχουν τον δεύτερο ρόλο κι αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα στις οργανωμένες δομές. Μόνο στις διαλυμένες χώρες, π.χ. Συρία και Ιράκ, το κράτος έχει δευτερεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων».

Στο ερώτημα γιατί δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η επιχείρηση στην Ειδομένη, ο κ. Τόσκας απάντησε: «Τα πράγματα ωριμάζουν κι έρχεται η κατάλληλη στιγμή». Διευκρινίζοντας αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις προετοιμασίες, που προηγήθηκαν της αστυνομικής επιχείρησης, με διανομή φυλλαδίων, διερμηνείς κ.λπ., ώστε να πεισθούν οι πρόσφυγες ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και να εγκαταλείψουν ειρηνικά την περιοχή.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις διαμαρτυρίες αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων άλλων φορέων ότι δεν γίνεται ισομερής καταμερισμός και ότι η πλειονότητα των προσφύγων φιλοξενούνται σε κέντρα της κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τόσκας δεσμεύτηκε πως σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί. Ειδικά για τους κατοίκους της Λέσβου και της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς, όπου έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, τόνισε ότι, λόγω της καταγωγής τους, «υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο και δίδαξαν ανθρωπιά σε όλη την Ευρώπη».

 

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Επόμενο άρθροΈνας Αλεξανδρουπολίτης πίσω από την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη!