Χθες αναφέραμε για κοσμοϊστορικά γεγονότα, τα οποία λαμβάνουν χώρα στην Α.Μεσόγειο ανάμεσα σε δύο χώρες που είχαν πολεμήσει πριν αρκετά χρόνια όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Πρόκειται για την παρουσία της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Αίγυπτο, στην οποία ηγούνταν ο Ισραηλινός υπουργός πληροφοριών.

Σήμερα ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 60 Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες συμμετείχαν στη μεγαλύτερη διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 20 χρόνια.

Η συνάντηση υλοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πόλη Sharm el-Sheikh και είχε ως στόχο την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας, την συνεργασία σ το φυσικό αέριο, αλλά και ζητήματα ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός υπουργός πληροφοριών Eli Cohen ηγήθηκε της ισραηλινής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη, η οποία έλαβε μικρή κάλυψη από τον Τύπο, κατόπιν αιτήματος των Αιγυπτίων.

Οι εκπρόσωποι περιελάμβαναν μέλη από το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υδατικών Πόρων Yechezkel Lifshitz.

Ο Ισραηλινός επικεφαλής των πληροφοριών του Ισραήλ Έλι Κοέν, πραγματοποίησε μια μακρά συνάντηση με τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου, Νάσσερ Φάχμι, για να συζητήσουν όλα τα τρέχοντα σχέδια ενέργειας αλλά και θέματα ασφάλειας.

Στην συζήτηση σίγουρα πρωτοστάτησε η Τουρκία και τα επεκτατικά σχέδια της στην Α.Μεσόγειο, ενώ Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι συζήτησαν και την μελλοντική συγκρότηση της κοινής δύναμης που θα διαφυλάξει τα ενεργειακά σχέδια των δύο χωρών, τα οποία όμως “διασυνδέονται” άμεσα με Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Φαχμί, «η Αίγυπτος ενδιαφέρεται να προωθήσει τη συνεργασία με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς”, και αυτό τα λέει όλα.

“Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για την ενίσχυση των οικονομικών και διμερών δεσμών μας στο μέλλον”, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός πληροφοριών που δεν αποκάλυψε πολλά απο αυτά που συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογο του.

“Επιστρέφω στο Ισραήλ για να συνεργαστώ με αξιωματούχους πληροφοριών και ασφάλειας, ώστε να εξουδετερώσουμε την ισλαμική τρομοκρατία “, είπε ο Ισραηλινός υπουργός πληροφοριών.

Η συνάντηση κατέστη δυνατή χάρη στις συνεχιζόμενες μυστικές (και εμφανείς) συνομιλίες μεταξύ Καΐρου και Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον Cohen, η συνάντηση και οι διαδικασίες που ακολουθούν θα επαναφέρουν το διμερές εμπόριο στα προηγούμενα υψηλότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν επίσης με τους επικεφαλής των αιγυπτιακών εταιρειών, με σκοπό το άνοιγμα της αγοράς της Αιγύπτου σε συνεργασία με το Ισραήλ στους τομείς της γεωργίας, της αφαλάτωσης, των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, των υφασμάτων, των δομικών υλικών, των τροφίμων, των ψαριών και του τουρισμού.

Η οικονομική και ενεργειακή συνεργασία συνδέεται άμεσα με την αμυντική όμως και αυτό είναι γνωστό από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, οπότε το σκηνικό έναντι της Τουρκίας έχει ήδη μετατραπεί σε κάτι πολύ ζοφερό και λίαν επικίνδυνο για αυτήν.

ΠΗΓΗ www.pentapostagma.gr

Προηγούμενο άρθροΕνώσεις Αστυνομικών στο Β. Αιγαίο : Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ΚΥΤ μόνο με συνοριοφύλακες
Επόμενο άρθροΔεσμεύσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΑΕΙ σε Ορεστιάδα & Διδυμότειχο ζητά η Ν. Γκαρά