Νότης Μαριάς: «Άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:40
586 0

του Νότη Μαριά – Πρόεδρουτου Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτή , Καθηγητή  Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μετά και την τελευταία τουρκική πρόκληση τον περασμένο μήνα όταν μουσουλμάνοι δήθεν προσευχήθηκαν διαβάζοντας το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά, (τελετή η οποία μάλιστα μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας), βεβηλώνοντας έτσι τον κορυφαίο ναό της χριστιανοσύνης, είναι προφανές ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Έτσι μιλώντας στις 5/7/2017 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αφορμή τη συζήτηση της Έκθεσης 2016 για την Τουρκία ζήτησα τη διακοπή εδώ και τώρα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων          ΕΕ-Τουρκίας και την επιβολή κυρώσεων κατά του Ερντογάν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ως άνω Έκθεση 2016 για την Τουρκία συζητήθηκε την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωνε προκλητικά στην Ελβετία ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποσύρει τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Στρατεύματα που συνεχίζουν την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επιπλέον η Έκθεση συζητήθηκε την ώρα που η Άγκυρα διατηρεί το casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ παραβιάζει τον Ελληνικό εναέριο χώρο και τα θαλάσσια χωρικά ύδατα της Πατρίδας μας. Ταυτόχρονα η Τουρκία δολοφονεί τους Κούρδους, εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ και στηρίζει το ISIS.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Ερντογάν ως νέος σουλτάνος δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται η Τουρκία απ’ τη Συνθήκη της Λωζάνης και θέλει να την καταργήσει, ενώ αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στα νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον η κυβέρνηση του Ερντογάν, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, έχει φυλακίσει χιλιάδες αντιφρονούντες ενώ παράλληλα έχει φιμώσει μεγάλη μερίδα του τουρκικού τύπου. Ακόμα  η Τουρκία δεν επιτρέπει στους κύπριους πολίτες να αξιοποιούν την ιδιοκτησία τους που βρίσκεται στα κατεχόμενα αλλά και στους Δωδεκανήσιους Έλληνες πολίτες να απολαύσουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους στα διάφορα νησιά τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται στη τουρκική κυριαρχία. Πρόκειται για τις γνωστές λεγόμενες Δωδεκανησιακές Περιουσίες.

Για το λόγο αυτό τόσο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και με διάφορες παρεμβάσεις μου σε Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ έχω εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μου τόσο σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση της Άγκυρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μάλιστα σε Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσα στις 2-12-2016 στην Ευρωβουλή είχα επισημάνει ότι «οι προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο συνεχίζονται από την τουρκική κυβέρνηση. Μετά το παραλήρημα Κιλιτσντάρογλου για τις 18 Ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο και τις συνεχείς αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, την 1η Δεκεμβρίου 2016, υποστήριξε ότι τα Ίμια αποτελούν δήθεν τουρκικό έδαφος». Επιπλέον, αναφέρθηκα στην ΝΟΤΑΜ Α5446/16 που εξέδωσε η Τουρκία ισχυριζόμενη πως «μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και, συγκεκριμένα, η περιοχή νότια της Κάσου αποτελεί δήθεν αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και δεν πρέπει δήθεν να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Eλληνικές ένοπλες δυνάμεις». Τέλος, ζήτησα για ακόμα μία φορά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι να λάβει μέτρα «προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Στην Απάντησή της η Φεντερίκα Μογκερίνι  επισήμανε  μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ εξέφρασε εκ νέου σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Πρέπει λοιπόν να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την αποφασιστικότητα της ΕΕ. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει από μόνη της την Τουρκία. Παρά ταύτα χρειάζεται και η στήριξη της ΕΕ για να αποδειχθεί στην πράξη ότι υπάρχει η περίφημη κοινοτική αλληλεγγύη. Οφείλει λοιπόν η ΕΕ να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικής συμπαράστασης και στην Ελλάδα και στην Κύπρο που πλήττονται και απειλούνται αυτή τη στιγμή από το σουλτάνο.

Σε όλα αυτά όμως ο Ελληνικός λαός δεν βλέπει μια ικανοποιητική απάντηση από την πλευρά της ΕΕ. Παραμένει αδρανής η ΕΕ. Δεν τρίζει τα δόντια πραγματικά στον σουλτάνο. Δεν του λέει ότι πρέπει να συμμαζευτεί και ότι δεν περνάνε οι προκλήσεις του απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Απαιτείται λοιπόν η άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων                 ΕΕ-Τουρκίας και η επιβολή κυρώσεων κατά του Ερντογάν διότι μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσει τι πρέπει να πράξει στο μέλλον.»

 

Σχετικά άρθρα

ΜΝΗΜΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ ΤΟΥ Α΄ – Γραπτές Μαρτυρίες Τραπεζούντος Χρυσάνθου Περί της Ελληνορθοδόξου εν Αμερική Εκκλησίας και της εκλογής του από Κερκύρας και Παξών Αθηναγόρου ως Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Νοεμβρίου 2018 0
ΜΝΗΜΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ ΤΟΥ Α΄ Γραπτές Μαρτυρίες Τραπεζούντος Χρυσάνθου Περί της Ελληνορθοδόξου εν Αμερική Εκκλησίας και της εκλογής του από Κερκύρας…

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης από τους καθηγητές του Έβρου

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Απριλίου 2017 0
3ωρη στάση εργασίας  πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 οι εκπαιδευτικοί στο νομό Έβρου και συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αλεξανδρουπολης Όπως ανέφεραν:…