Στην δημοσιότητα δίνεται αύριο, η 25σέλιδη ετήσια έκθεση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αφορά την έκδοση του Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ασύλου, της Αρχής Προσφυγών, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και όλα τα στοιχεία του Προγράμματος Ένταξης “ΗΛΙΟΣ”. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μητράκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη.

Ο υπουργός ανέφερε πως εφεξής, όλα τα στοιχεία θα είναι πλέον συγκεντρωμένα, καθώς πλέον με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν αυτόνομα.

Σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός ανέφερε πως “πράγματι στα νησιά, μειώθηκαν από 38.000 οι ωφελούμενοι που έμεναν σε δομές ή στο ΕΣΤΙΑ την 1η Ιανουαρίου του 2020, σε 14.000 στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. ‘Αρα μειώθηκε στα νησιά μας το βάρος κατά 63%. Επίσης, έγιναν 11.304 αποχωρήσεις από τη χώρα – είτε απελάσεις, είτε οικειοθελείς αποχωρήσεις, είτε μετεγκαταστάσεις”.

Στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη για τις υπερσυγκεντρώσεις μεταναστών στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις, ο υπουργός ανέφερε πως “εάν δείτε τα στατιστικά της περιόδου 2019-2020, υπάρχει ουσιαστικά μία σταθερότητα” και πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, “θέλουμε να θέσουμε έναν μηχανισμό, για να μπορούμε να παρατηρούμε και να κατευθύνουμε οποιεσδήποτε μελλοντικές ροές μπορεί να υπάρξουν προς την πόλη”. Παρατήρησε όμως ότι “οι πρόσφυγες έχουν ελευθερία κινήσεων στη χώρα μας και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα ως νόμιμοι κάτοικοι της χώρας, αλλά δική μας πρόκληση είναι να τους κατευθύνουμε με προγράμματα εκεί που υπάρχει ανάγκη εργατικού δυναμικού”.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, επισήμανε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν ακριβέστερα στοιχεία σε ό,τι αφορά το άσυλο και ειδικότερα και σε ό,τι αφορά και την εθνικότητα, Γιατί έχουμε διάφορα στοιχεία, λόγου χάριν, για τις εν γένει αναχωρήσεις, οι οποίες ήταν κατά κατηγορία αναχωρήσεων, αλλά όχι ανά εθνικότητα. Θα θέλαμε, είπε, να ξέρουμε από εδώ και πέρα, πού πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι στους οποίους χορηγείται το άσυλο και γενικά να υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία, ούτως ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο22 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜΘ (πανελλαδικά: 566 νέα κρούσματα – 30 νεκροί – 320 διασωληνωμένοι)
Επόμενο άρθροΣτα χέρια του Μητσοτάκη… η υπόθεση του ΚΥΤ Φυλακίου