Στη Βουλή η πρόταση για ειδικό πρόγραμμα ΜΗ επιστρεπτέας ενίσχυσης

Η «άριστη» Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα σε τραγική κατάσταση και  οικονομική ύφεση. Χωρίς σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας και την υγειονομική ασφάλεια, με αντιφατικές αποφάσεις για τη λειτουργία της αγοράς, των σχολείων, του τουρισμού, των υγειονομικών μέτρων. Χωρίς καμία μέριμνα για παρεμβάσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς πολιτική και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων. Η πολιτική της ΝΔ περιορίστηκε σε δάνεια, αναστολές πληρωμών και περικοπή δικαιωμάτων.  Κι έρχεται σήμερα, βάζοντας κόφτη στο μόνο μέτρο  – δανεισμού -που είχε λάβει για την εστίαση και τις μικρές επιχειρήσεις, την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Μόλις 360.000 από τις 732.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα λάβουν τελικά χρηματοδότηση.

Η ανάπτυξη που υποσχόταν, έμεινε στα λόγια. Ήδη χάθηκαν 50 δις από τον τζίρο των επιχειρήσεων το 2020, 10 δις νέα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλότερο ακόμη το ιδιωτικό χρέος. 1 στις 4 επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο, σύμφωνα με τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα καταστήματα εστίασης, που μένουν χωρίς έσοδα εδώ και 10 μήνες, οδηγούνται σε μαζικό κλείσιμο, ενώ αναμένεται έκρηξη της ανεργίας σε ποσοστό πάνω από το 25%. Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον Έβρο, με τους επαγγελματίες να βγάζουν «κραυγή αγωνίας».

Στηρίζοντας τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης κατέθεσα αναφορά στη Βουλή με το αίτημα των επιμελητηρίων Α.Μ.Θ. για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης, η οποία αποτελεί πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την έναρξη της πανδημίας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας με αποτελεσματικές προτάσεις:

–       Μετατροπή του σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση.

–       Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

–       Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

–       Απόσυρση του πτωχευτικό νόμου, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί ακόμη και της πρώτης κατοικίας, και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

      Ακολουθεί η Αναφορά όπως κατατέθηκε:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους

κ. Υπουργό Οικονομικών

κ. Υφυπουργό οικονομικών

       

Θέμα: «Ανάγκη για άμεση στήριξη της εστίασης»

Η Βουλευτής Έβρου καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό Οικονομικών ως αναφορά, την  από 25/01/2021 ανοιχτή επιστολή των Επιμελητηρίων Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Έβρου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. με την οποία αιτούνται την άμεση εφαρμογή ενός Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης για τον κλάδο της Εστίασης ως Μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση που θα χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις της εστίασης ως το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για την επαναδραστηριοποίησή τους.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

 

Αλεξανδρούπολη,  27 Ιανουαρίου 2021

 

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Αναστασία Γκαρά

Προηγούμενο άρθρο“Χαστούκι” σε Ερντογάν: Δικαστήριο της Λιβύης έκρινε άκυρο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση εργασίας Πέτσα-Δημοσχάκη-Καλακίκου με στόχο την εκτενή ενημέρωση για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν στον κεντρικό Έβρο, μετά την πρόσφατη κακοκαιρία