Ν. Γκαρά: «“Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” – Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας»

Δημοσιεύτηκε στις: at 31 Μαΐου 2020
115 0

Τη δική του πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας, με παρεμβάσεις τετράμηνης διάρκειας, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις που έφερε η πανδημία στην οικονομία και την κοινωνία, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» είναι μία πρόταση κοστολογημένη και επεξεργασμένη. Μία πρόταση που περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δις ευρώ και αποτελεί προϊόν ουσιαστικής διαβούλευσης και ανταλλαγής προτάσεων με τους φορείς της πραγματικής οικονομίας. Μία πρόταση που δεν κατασκευάστηκε σε κλειστά γραφεία και έχει ως στόχο τη στήριξη της ζήτησης και την τόνωση της ρευστότητας και της κατανάλωσης.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτε άλλο σήμερα παρά να αξιοποιεί την κρίση για να προωθήσει άμεσα τα όσα αντιδραστικά σχεδίαζε για την εργασία, την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, δύο μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της πρότασής του –   μεσούσης της υγειονομικής κρίσης – παρουσίασε το πρόγραμμά του επικαιροποιημένο, κοστολογημένο, με εξασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 3,5 δις ‎€ σε 4 εκ. ωφελούμενους & 1,9 εκ. νοικοκυριά 

 • Βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού: 400 ‎€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ‎€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ‎€ για κάθε παιδί.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 4,5 δις ‎€

 • Μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δις‎ € σε άμεσα ή έμμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενος και επιχειρήσεις.
 • 1,5 δις ‎€ για τη μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

ΕΡΓΑΣΙΑ 3,7 δις ‎€ σε 1,7 εκ εργαζόμενους και σε 200.000 επιχειρήσεις 

 • Πλήρης κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από το κράτος για τις επιχειρήσεις που συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους.
 • Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος στις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών.
 • Επιδότηση 40% των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος στις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις. 

ΑΓΡΟΤΙΚΟ 300 εκ. ‎€ για δράσεις στον αγροτικό τομέα 

 • 300 εκ. € ενίσχυση των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων (πέραν των βασικών προβλέψεων ενίσχυσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ).

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ/ΕΣΤΙΑΣΗ 700 + 230 εκ. ‎€ 

 • 700 εκ. € για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, κατάργηση του τέλους διαμονής και επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου.
 • 230 εκ. € για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% ή 13% στο 6% (με εξαίρεση τα αλκοολούχα).

ΥΓΕΙΑ 1 δις ‎€ 

 • Ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ.
 • Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Μισθολογική Αναβάθμιση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ.
 • «Θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας.
 • Ανάπτυξη ενός δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών & Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Επιπλέον των παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα πακέτο ύψους 12 δις ‎€ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας σοβαρός οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη θα έρθει χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει μέρος του διαθέσιμου «μαξιλαριού ασφαλείας» που άφησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση χάνει όλους αυτούς τους μήνες πολύτιμο χρόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τους εργαζόμενους. Τους άνεργους, τους καλλιτέχνες, τους αγρότες, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τα ΑΜΕΑ, τους αυτοαπασχολούμενους.

Τώρα είναι η ώρα ο λαός μας να αποκτήσει ξανά τη συλλογική του αυτοπεποίθηση.

Σχετικά άρθρα

Κυβέρνηση: Πάνω από 4.000 επιχείρησαν να περάσουν στις Καστανιές – Στέλνουμε ενισχύσεις στα σύνορα

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Φεβρουαρίου 2020 0
Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορα – Έκανε λόγο για «οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης συνόρων» –…

ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ~ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)

Δημοσιεύτηκε από: - 6 Ιανουαρίου 2019 0
ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ ΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ   Ο Θεολογικός υπομνηματισμός των…