Σε παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, προχώρησε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γκαρά Αναστασία, καταθέτοντας Ερώτηση από κοινού με τον Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Σαντορινιό Νεκτάριο.

Στην κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι δύο Βουλευτές, αφού σημειώνουν την τεράστια οικονομική, τουριστική και αναπτυξιακή σημασία που έχει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη, για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, τους επισκέπτες, αλλά και τη μεταφορά εμπορευμάτων, αναφέρουν πως για μία ακόμη φορά το νησί της Σαμοθράκης κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λόγω λανθασμένων ενεργειών της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, επίκειται από τη μια αντικατάσταση του πλοίου «Αδαμάντιος Κοραής» στην εν λόγω διασύνδεση, και από την άλλη δεν έχει προβλεφθεί η σύνδεση του νησιού για τους χειμερινούς μήνες.

Όπως προβλέπεται στον Ν. 2932/2001 το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι υποχρεωμένο να δημοσιεύσει το Ενδεικτικό Δίκτυο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, και σε περίπτωση μη προσέλκυσης ενδιαφέροντος από πλευράς των εταιριών, να περάσει στο δεύτερο βήμα αυτό της δυνατότητας αποκλειστικής εξυπηρέτησης των γραμμών. Σύμφωνα με τον Νόμο, μόνο τα προσδιορισμένα δρομολόγια, στην τελευταία αυτή πρόσκληση μπορούν, αν και πάλι δεν έχει εκδηλωθεί εμπορικό ενδιαφέρον, να περάσουν στην τρίτη φάση, αυτή δηλαδή της ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και να χαρακτηριστούν ως άγονα και άρα να επιδοτηθούν.

Ειδικότερα, όπως αποδεικνύει και η «Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την αποκλειστική εξυπηρέτηση γραμμών του Δικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΑΔΑ: 6Ε5Β4653ΠΩ-ΥΙΓ), το Υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται πως δεν θεώρησε απαραίτητο να συμπεριλάβει κανένα δρομολόγιο για τη χειμερινή ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού, καθώς όλα τα περιγραφόμενα δρομολόγια αφορούν τη θερινή περίοδο και έχουν διάρκεια μόνο για 3 μήνες!

Επιπλέον, ερωτήματα γεννώνται και από το γεγονός ότι ενώ το νησί αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από ένα πλοίο με χωρητικότητα 1.100 ατόμων, αυτές οι προδιαγραφές μειώνονται δραματικά για το πλοίο που αναζητείται σε μόλις 300-450 άτομα χωρητικότητα.

«Το μέλλον της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης παραμένει αβέβαιο, αφού χωρίς να έχει γίνει κάποια διορθωτική κίνηση από το Υπουργείο και με βάση την κείμενη νομοθεσία, το νησί έχει χάσει την ευκαιρία να ενταχθούν τα χειμερινά του δρομολόγια στο καθεστώς των άγονων γραμμών, ενώ ακόμη και το πλοίο που θα καλύψει τη θερινή περίοδο, απ’ ότι φαίνεται, θα είναι κατώτερο του σημερινού δρομολογηθέντος καθεστώτος, σύμφωνα και με τα προαπαιτούμενα κριτήρια που αναγράφονται στη σχετική προκήρυξη», σημειώνουν.

Κατόπιν όλων των παραπάνω και αφού επισημαίνουν την τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί για μία ακόμη φορά στην τοπική κοινωνία, οι κ.κ. Γκαρά και Σαντορινιός απευθύνουν στον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο στην «Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, για την αποκλειστική εξυπηρέτηση γραμμών του Δικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών» δεν αναφέρονται τα απαραίτητα, για την ομαλή επιβίωση του νησιού, χειμερινά δρομολόγια;

2. Πώς απαντάει το Υπουργείο στην τοπική κοινωνία για το γεγονός ότι η μη συμπερίληψη των χειμερινών δρομολογίων στην εν λόγω Πρόσκληση επιφέρει τον αποκλεισμό τους από τις μελλοντικές προκηρύξεις συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (άγονες) και άρα την επιδότηση αυτών;

3. Πώς θα εξυπηρετηθεί η διασύνδεση του νησιού κατά τη χειμερινή περίοδο;

4. Γιατί αποφασίστηκε η περιγραφή κατώτερων προϋποθέσεων χωρητικότητας για το πλοίο που θα εξυπηρετεί το νησί κατά τους θερινούς μήνες, την ώρα που αυτή τη στιγμή το ήδη δρομολογηθέν πλοίο στη γραμμή διασύνδεσης έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Σοβαρός ο κίνδυνος να μείνει χωρίς πλοίο η Σαμοθράκη τον χειμώνα».

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη αποτελεί ζωτικό κρίκο για την εξυπηρέτηση τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του νησιού, αλλά και βασικό παράγοντα οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν η Σαμοθράκη ταλαιπωρήθηκε σημαντικά από παλινωδίες και ολιγωρίες της σημερινής Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2019, όπου επισκέπτες και κάτοικοι υποβλήθηκαν σε ατελείωτη ταλαιπωρία, παραμένοντας αποκλεισμένοι επί μέρες στο λιμάνι του νησιού την ώρα που βασικές προμήθειες και φάρμακα κόντευαν να τελειώσουν. Συνολικά το νησί υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα και σημαντική δυσφήμιση.

Δυστυχώς, όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά, λόγω λανθασμένων ενεργειών κι επιλογών του αρμόδιου Υπουργείου. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης τίθεται εν αμφιβόλω, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα επίκειται, από τη μια η αντικατάσταση του «Αδαμάντιος Κοραής» στην εν λόγω διασύνδεση, και από την άλλη δεν έχει προβλεφθεί καθόλου η σύνδεση του νησιού για τους χειμερινούς μήνες.

Αναλυτικότερα, όπως προβλέπεται στον Ν. 2932/2001 το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι υποχρεωμένο να δημοσιεύσει το Ενδεικτικό Δίκτυο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, και σε περίπτωση μη προσέλκυσης ενδιαφέροντος από πλευράς των εταιριών, να περάσει στο δεύτερο βήμα αυτό της δυνατότητας αποκλειστικής εξυπηρέτησης των γραμμών. Σύμφωνα με τον Νόμο, μόνο τα προσδιορισμένα δρομολόγια, στην τελευταία αυτή πρόσκληση μπορούν, αν και πάλι δεν έχει εκδηλωθεί εμπορικό ενδιαφέρον, να περάσουν στην τρίτη φάση, αυτή δηλαδή της ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και να χαρακτηριστούν ως άγονα και άρα να επιδοτηθούν.

Όπως αναδεικνύει η «Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, για την αποκλειστική εξυπηρέτηση γραμμών του Δικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών» (ΑΔΑ: 6Ε5Β4653ΠΩ-ΥΙΓ), το Υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται ότι δεν θεώρησε απαραίτητο να συμπεριλάβει κανένα δρομολόγιο για τη χειμερινή ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού . Με έκπληξή μας παρατηρούμε, λοιπόν, ότι όλα τα περιγραφόμενα δρομολόγια αφορούν στη θερινή περίοδο (πλην ενός δρομολογίου Σαμοθράκη- Καβάλα) και με διάρκεια μόνο για τρεις μήνες. Επιπλέον, οι προδιαγραφές του πλοίου που αναζητείται μειώνονται δραματικά, αφού αυτή τη στιγμή το νησί εξυπηρετείται από ένα πλοίο με χωρητικότητα 1.100 ατόμων και τώρα τίθεται ως προϋπόθεση πλοίο με 300-450 άτομα.

Τέλος, το μέλλον της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης παραμένει αβέβαιο, αφού χωρίς να έχει γίνει κάποια διορθωτική κίνηση από το Υπουργείο και με βάση την κείμενη νομοθεσία, το νησί έχει χάσει την ευκαιρία να ενταχθούν τα χειμερινά του δρομολόγια στο καθεστώς των άγονων γραμμών, ενώ ακόμη και το πλοίο που θα καλύψει τη θερινή περίοδο, απ’ ότι φαίνεται, θα είναι κατώτερο του σημερινού δρομολογηθέντος καθεστώτος, σύμφωνα και με τα προαπαιτούμενα κριτήρια που αναγράφονται στη σχετική προκήρυξη.

Η τοπική κοινωνία είναι εύλογα ανάστατη. Η αδιαφορία, η ανικανότητα και η ολιγωρία του Υπουργείου πλήττουν για μια ακόμη φορά τη Σαμοθράκη, τους κατοίκους και την αναπτυξιακή της προοπτική.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την απρόσκοπτη διασύνδεση όλων των νησιών και για όλο το διάστημα του έτους.

Επειδή οι μέχρι τώρα ενέργειες του Υπουργείου έχουν αναστατώσει την τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης και έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη διασύνδεση του νησιού, αλλά και την ποιότητα της ακτοπλοΐας, φέρνοντας στο προσκήνιο το σοβαρό ενδεχόμενο της μη διενέργειας δρομολογίων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο στην «Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, για την αποκλειστική εξυπηρέτηση γραμμών του Δικτύου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών» δεν αναφέρονται τα απαραίτητα, για την ομαλή επιβίωση του νησιού, χειμερινά δρομολόγια;

2. Πώς απαντάει το Υπουργείο στην τοπική κοινωνία για το γεγονός ότι η μη συμπερίληψη των χειμερινών δρομολογίων στην εν λόγω Πρόσκληση επιφέρει τον αποκλεισμό τους από τις μελλοντικές προκηρύξεις συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (άγονες) και άρα την επιδότηση αυτών;

3. Πώς θα εξυπηρετηθεί η διασύνδεση του νησιού κατά τη χειμερινή περίοδο;

4. Γιατί αποφασίστηκε η περιγραφή κατώτερων προϋποθέσεων χωρητικότητας για το πλοίο που θα εξυπηρετεί το νησί κατά τους θερινούς μήνες, την ώρα που αυτή τη στιγμή το ήδη δρομολογηθέν πλοίο στη γραμμή διασύνδεσης έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία
Σαντορινιός Νεκτάριος

Προηγούμενο άρθροΤέλος η μάσκα στα σχολεία – Υποχρεωτική στις εξετάσεις
Επόμενο άρθροΕΕ: «Σοβαρή ανησυχία» για τις τουρκικές πτήσεις κοντά στην Αλεξανδρούπολη