Στην υπουργική συνάντηση των πέντε μεσογειακών κρατών πρώτης γραμμής – Med5- που διεξάγεται στη Μάλαγα της Ισπανίας, συμμετείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μαζί με τους ομολόγους του, της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε Γκόμεζ, της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλλέρι, της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε και της Κύπρου, Νίκο Νουρή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στο πλαίσιο της δεύτερης συνάντησης της ομάδας των Med5, μετά την πρώτη που διεξήχθη στην Αθήνα, οι υπουργοί συζήτησαν εκτενώς σημαντικά θέματα που άπτονται της διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Ευρώπη αλλά και του συντονισμού των θέσεων των πέντε κρατών μελών, στο πλαίσιο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «βασική προτεραιότητα είναι ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης και η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών, που ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε έντονα. Φαινόμενο που οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου όχι μόνον των χωρών μας, αλλά και όλης της ΕΕ».

Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατέστησε σαφές ότι «το Σύμφωνο δεν αποτελεί προϋπόθεση δράσης, καθώς μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε τρεις πτυχές, την εξωτερική διάσταση, την προστασία των συνόρων και τις επιστροφές, ήδη με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο».

Οι πέντε υπουργοί συμφώνησαν να θεσμοθετήσουν τακτικές ανά εξάμηνο συναντήσεις των Med-5 σε υπουργικό επίπεδο. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2022.

 

 

«Δίκαιη κατανομή των ευθυνών»

Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζήτησαν δίκαιη και υποχρεωτική κατανομή των ευθυνών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των μεταναστευτικών ροών.

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ελλάδα συμφώνησαν να «ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κοινή μεταναστευτική πολιτική να βασίζεται σε μια δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών».

Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός «προβλέψιμου και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης για τα κράτη που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις αφίξεις (…) λόγω της γεωγραφικής τους θέσης», υπογραμμίζει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ισπανία, οικοδέσποινα της συνάντησης.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΠάνω από 600.000 άτομα άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι – Το 90% στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι
Επόμενο άρθροΑΕΙ: Συγχωνεύσεις τμημάτων λόγω έλλειψης φοιτητών