«Γνώριζε για την κατάσταση η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, αλλά δεν μ’ ενημέρωσε στις δυο φορές που επικοινώνησα»
Ξέσπασε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης κατά του Κ. Γαβρόγλου τον οποίο κατηγόρησε προχώρησε συλλήβδην σε πανεπιστημιοποίηση τμημάτων ΤΕΙ, νομοθετώντας ακόμα και λίγο πριν αποχωρήσει, εξυπηρετώντας μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς καμιά πρόνοια, χωρίς καμία εμπλοκή της ΑΔΙΠ.
Για το τη Νοσηλευτική του Διεθνούς Πανεπιστημίου που αφορούσε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή κκε Γ. Δελή, ο υφυπουργός Παιδείας , είπε τα εξής:
Νιώθω ντροπή: Νιώθω πραγματικά ιδιαίτερη ενόχληση και ντροπή ως ακαδημαϊκός για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης στο Διδυμότειχο.
Οι υπεύθυνοι: Το θέμα, όμως, είναι ότι όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τα φαινόμενα αυτά δεν νιώθουν καμία ντροπή. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρκέστηκε σε μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς καμιά πρόνοια, χωρίς καμία εμπλοκή της ΑΔΙΠ, προχώρησε συλλήβδην σε πανεπιστημιοποίηση τμημάτων ΤΕΙ, νομοθετώντας ακόμα και λίγο πριν αποχωρήσει.
Αδιαφορία: Μάλιστα, είχαμε και την καινοτομία ίδρυσης Τμήματος Νοσηλευτικής, το οποίο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, με παράρτημα στο Διδυμότειχο. Όλα αυτά έγιναν αδιαφορώντας για την ουσία, που δεν είναι άλλη από την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εγκλωβισμός: Το αποτέλεσμα είναι αυτό που αναφέρετε: Εγκλωβισμός νέων ανθρώπων, νέων φοιτητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν τους αξίζει και σίγουρα, δεν ανταποκρίνεται ούτε στα όνειρα ούτε στις προσδοκίες τους.
Τα προβλήματα: Τέτοια περίπτωση, λοιπόν, είναι το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε υποδομές, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως επισημαίνεται εδώ και χρόνια.Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Ο Κ. Γαβρόγλου έκανε αύξηση εισακτέων αντί να λύσει τα προβλήματα: Αντί να προχωρήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, προχώρησε και σε αύξηση του αριθμού εισακτέων. Δεν είναι ογδόντα με εκατό, που αναφέρατε στην ερώτησή σας. Αυξήθηκαν οι εισακτέοι από διακόσιους τριάντα σε διακόσιους πενήντα πέντε φέτος. Δεν θα κρύβεται η υποκρισία εδώ, γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι στο τέλος, στο εν λόγω Τμήμα παραμένουν ογδόντα με εκατό φοιτητές ανά έτος.
Γνώριζε για την κατάσταση η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, αλλά δεν μ’ ενημέρωσε: Θέλω εδώ να αναφερθώ και στη διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Εμείς το καλοκαίρι, όταν αναλάβαμε, κάναμε δύο φορές επικοινωνία με όλα τα ιδρύματα τα οποία είχαν τμήματα που είχαν προέλθει από συγχωνεύσεις με τα ΤΕΙ, προκειμένου να δούμε τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Παρόλο που το Τμήμα Νοσηλευτικής είχε επισημάνει στη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ τα προβλήματα που υπήρχαν στη Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, ουδεμία ενημέρωση είχαμε εμείς, ως Υπουργείο, από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ.
Είμαστε σε επικοινωνία με το τμήμα: Παρόλα αυτά, είμαστε σε επικοινωνία τώρα με το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο και παρατηρούμε τη δυσκολία αναστροφής ή έστω, περιορισμού της αρνητικής εξέλιξης.
Πρόσληψη διδακτικού προσωπικού: Επειδή είναι βασικό και εύλογο το ερώτημά σας, ήθελα να σας πω ότι οι τρόποι για να προσληφθεί διδακτικό προσωπικό σε ένα τμήμα είναι συγκεκριμένοι. Σύμφωνα με τις αποφάσεις κατανομών που έχουν ληφθεί, από τις είκοσι οκτώ θέσεις οι οποίες κατανεμήθηκαν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με ενημέρωση από το ίδιο Ίδρυμα, δύο θέσεις αφορούν στο Τμήμα Νοσηλευτικής. Αυτές είναι σε διαδικασία προκήρυξης.
Αποδόθηκαν 25 θέσεις: Αντίστοιχα, αποδόθηκαν και εικοσιπέντε θέσεις διδασκόντων με το ΠΔ 407. Δυστυχώς, όμως, τόσο για τις θέσεις με το ΠΔ 407 όσο και για τους ακαδημαϊκούς υποτρόφους, η ενημέρωσή μας είναι ότι κατατέθηκε περιορισμένος αριθμός αιτήσεων και μάλιστα, οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν πληρούσαν τα τυπικά προσόντα.
Παραιτήσεις: Η κατάσταση επιβαρύνθηκε περισσότερο από τέσσερις παραιτήσεις ατόμων έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Επομένως, είναι μεγάλη η ανάγκη σημαντικής υποστήριξης. Είναι προφανείς οι ευθύνες. Δεν θέλω να πω άλλα στοιχεία. Οι πολίτες, όμως, χρειάζονται μέριμνα για να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Στη δευτερολογία μου θα ήθελα να αναφερθώ στη μόνιμη λύση.
Η λύση: Όσον αφορά στην λύση που πρέπει να δώσουμε στο άμεσο πρόβλημα, κατ’ αρχάς, υπάρχουν θέσεις οι οποίες αφορούν ωρομίσθιους και έκτακτο προσωπικό, τις οποίες αυξήσαμε από τετρακόσιες δεκαέξι συνολικά για όλη την Ελλάδα σε εξακόσιες σαράντα επτά φέτος και παράλληλα, για να στηρίξουμε άμεσα τη λειτουργία του Τμήματος, είμαστε σε επικοινωνία τόσο με το Τμήμα Νοσηλευτικής όσο και με το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να βοηθήσει, ώστε να στηριχθούν οι διδακτικές ανάγκες για το τρέχον εξάμηνο.
Ενταξη του τμήματος στο ΔΠΘ: Θα πάρω την ευκαιρία από κάτι που είχαν πει στη συνέλευση του Τμήματος Νοσηλευτικής, η οποία προτείνει τη μεταφορά του παραρτήματος Νοσηλευτικής, ως Τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και άρα, να υπάρχουν οι συνέργειες και επίσημα και σταθερά με την Ιατρική του Δημοκρίτειου, αλλά και γεωγραφικά το λογικό θα ήταν η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Αυτό δεν είναι απόφαση υπουργού. Παίρνοντας την ευκαιρία από την πρόταση του Τμήματος Νοσηλευτικής, το επόμενο βήμα είναι να τεθεί υπ’ όψιν της ΑΔΙΠ, να γνωμοδοτήσει η ΑΔΙΠ και εφόσον είναι σύμφωνη η γνώμη και των εμπλεκομένων πανεπιστημίων, του Διεθνούς και του Δημοκριτείου, να προχωρήσει η ένταξη της Νοσηλευτικής στο Δημοκρίτειο, η οποία θα δώσει και μια μόνιμη λύση στα προβλήματα του Τμήματος.
ΠΗΓΗ www.esos.gr