Η κατασκευή νέας Ιχθυαγοράς στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια ακόμη προεκλογική δέσμευση του κ.Λαμπάκη η οποία φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί στην εννιάχρονη θητεία του, μένοντας εκτός του χρηματοδοτικού προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) συνολικού προϋπολογισμού 8,6 εκ.ευρώ.
Η δημοτική αρχή επέλεξε την άνευ λόγου διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου στάθμευσης παραπλεύρως του γηπέδου «Φώτης Κοσμάς», αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για μια παραθαλάσσια πόλη.
Τελευταία ανακοίνωση για το θέμα αυτό από πλευράς του δημάρχου, συναντάμε τον Φεβρουάριο του 2018 με εκ νέου υπόσχεση αυτή την φορά για χρηματοδοτική ένταξη στο πρόγραμμα ΟΧΕ Πολιτισμού Τουρισμού, προϋπολογισμού 1.200.000€.
Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» το ζήτημα της Νέας Ιχθυαγοράς το έχει εντάξει στις προτάσεις της, σε ότι αφορά την υποβαθμισμένη περιοχή των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ στην Αλεξανδρούπολη.
Δυστυχώς αν και διανύουμε τον 8ο χρόνο της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής  ο κ.Λαμπάκης οφείλει επιτέλους να ασχοληθεί με την αξιοποίηση και την ανάδειξη αυτής της τόσο κομβικής περιοχής για την Αλεξανδρούπολη, η οποία εδώ και χρόνια αποτελεί μια μόνιμη εστία μόλυνσης. Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης και το λιμάνι, αυτός ο στρατηγικός χώρος για το πολεοδομικό μας συγκρότημα μπορεί να αποτελέσει το όραμα και την τεκμηρίωση για την χωροταξική και οικονομική ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής. Ένα σημείο που θα συγκεντρώνει τα τέσσερα μεταφορικά μέσα και θα ενσαρκώνει το τεράστιο πλεονέκτημα που έχει ο Δήμος μας.
Ο χώρος των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ με την αξιοποίησή του, μπορεί να επιλύσει ταυτόχρονα τρία μεγάλα ζητήματα της πόλης:

1.Να χωροθετήσει οριστικά την λαϊκή αγορά σε μια μόνιμη θέση η οποία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο κυκλοφοριακό και θα εξυπηρετεί άριστα τους δημότες και τους παραγωγούς.
2.Να δημιουργήσει ένα εμπορικό κέντρο με δημοτική αγορά που θα περιλαμβάνει λαχαναγορά, κρεαταγορά, ΙΧΘΥΑΓΟΡΑ, δίπλα στην ιχθυόσκαλα.
3.Να δώσει λύση με την δημιουργία ενός κομβικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών με την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην ευρύτερη περιοχή, με την μελλοντική κατάληξη του μεγάλου Περιφερειακού δρόμου, αλλά και σε συνδυασμό με την μεταφορά των Αστικών, με μια απευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο και φυσικά ένα νέο επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ.
Ένα υπόγειο ή επιφανειακό πάρκινγκ θα ικανοποιεί τη ζήτηση για τον απαραίτητο χώρο στάθμευσης.
Παράλληλα θα απελευθερώσει τον χώρο που καταλαμβάνει ο σημερινός επιβατικός σταθμός του ΟΣΕ και η γραμμή του τραίνου που φθάνει μέχρι αυτόν, μήκους 700 μ. και πλάτους 40, όπου μπορεί να κατασκευαστεί ένας μεγάλος πεζόδρομος, ανοίγοντας και το μέτωπο προς την θάλασσα.
Με αυτό τον τρόπο, η μεταφορά των αστικών και του επιβατικού σταθμού του ΟΣΕ θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά και την οδό Τζαβέλλα (πλατεία Ελευθερίας) έτσι ώστε να μπορέσει μελλοντικά να υποκαταστήσει την οδό Κύπρου για την ομαλή πρόσβαση προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Δυστυχώς όμως από αδιαφορία της δημοτικής αρχής και του κ.Λαμπάκη, οι αποθήκες της ΚΥΔΕΠ παραμένουν εδώ και χρόνια ως μια εκτός σχεδίου περιοχή, μια και ο κ.δήμαρχος αρνείται να προβεί στην πολυπόθητη πράξη εφαρμογής και την καταβολή της εισφοράς σε γη και σε χρήμα, που ανέρχεται περίπου στο 60% της αξίας της γης, από τους σημερινούς (ιδιώτες) ιδιοκτήτες των αποθηκών.

Παύλος Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής
παράταξης”ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΝικόλαος Γκότσης: “Συνάντηση του Μητροπολίτη με την Αρχαιολογική υπηρεσία για τον τάφο του Αυτοκράτορα Ισαακίου Κομνηνού στην Παναγία Κοσμοσώτηρα”
Επόμενο άρθροΤρικυμία εν ποτηρίω