Οι ΗΠΑ ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα – Πολεμικά πλοία στην Αλεξανδρούπολη

805 0

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η Αλεξανδρούπολη θα προστεθεί ως ένα νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ

Η Αλεξανδρούπολη παραδειγματοποιεί την μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο συντάκτης του άρθρου Gerd Hohler, σημειώνει ότι η Τουρκία υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς εταίρους της ΗΠΑ στον κόσμο ήδη από τη δεκαετία του 1950, σχολιάζοντας ότι αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να ενισχύσει τους δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ουάσιγκτον και Άγκυρα βρίσκονται διαρκώς σε προστριβές. Γι΄αυτό οι Αμερικανοί επιζητούν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει η εφημερίδα στο άρθρο της που τιτλοφορείται «οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ελλάδα», η εφημερίδα Handelsblatt.

Ιδιαίτερη εντυπωσιακή είναι όμως η εξής αναφορά: «Ακόμα δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα στον μόλο της Αλεξανδρούπολης. Στο λιμάνι της επαρχιακής πόλης της βόρειας Ελλάδας έρχονται κυρίως βάρκες ψαράδων και το φέρυ μποτ, που πηγαίνει στο νησί της Σαμοθράκης, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δύο ώρες μακριά. Κάπου – κάπου δένει και κανένα φορτηγό πλοίο. Αλλά σύντομα θα βλέπει κανείς εδώ πλοία με κοντέινερ, τάνκερ που μεταφέρουν αέριο, καθώς και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

«Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα επένδυσε πολύ στην ανοικοδόμηση του λιμανιού. Δημιουργήθηκαν νέοι μόλοι, νηοδόχοι και ανοίχτηκαν νέοι χώροι ελλιμενισμού, ώστε τώρα πλέον να μπορούν να μπαίνουν στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλα φορτηγά», σημειώνεται.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι «Η Σούδα στα Χανιά είναι η μόνη αμερικανική ναυτική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να εξυπηρετήσει αεροπλανοφόρα. Επιπλέον οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο άλλες αεροπορικές βάσεις, στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκι στον Βόλο«, και προσθέτει:

«Η Αλεξανδρούπολη θα προστεθεί ως ένα νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θέλουν να χρησιμοποιούν το λιμάνι ως βάση του στόλου και κόμβο επιχειρήσεων στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

«Οι συγκοινωνιακές συνδέσεις συνηγορούν υπέρ της Αλεξανδρούπολης. Η πόλη βρίσκεται στην Εγνατία Οδό, που είναι ο σημαντικότερος ανατολικο-δυτικός οδικός άξονας της Ελλάδας συνδέοντας τα τουρκικά σύνορα με την Αδριατική, ενώ η πόλη βρίσκεται επάνω και στη σιδηροδρομική διαδρομή που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία.

Μια άλλη σιδηροδρομική διαδρομή οδηγεί στη Βουλγαρία. Επιπλέον, σχεδιάζονται νέες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, από την Αλεξανδρούπολη προς στα βουλγαρικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, Βάρνα και Μπουργκάς. Η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Στην Αλεξανδρούπολη όμως οι Αμερικανοί δεν έχουν μόνο στρατιωτικά ενδιαφέροντα. Η ελληνική επιχείρηση Gastrade σχεδιάζει εκεί πλωτό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ένα τάνκερ αερίου, που θα λειτουργεί ως σταθμός διακίνησης και θα μπορεί να περιλάβει 170.000 κυβικά μέτρα LNG πρόκειται να είναι μόνιμα αγκυροβολημένο 18 χλμ. έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Από εκεί το αέριο θα μεταφέρεται υποθαλάσσια στην ξηρά και θα διοχετεύεται σε δύο αγωγούς. Ο πρώτος θα οδηγεί δυτικά προς την Αδριατική και στη συνέχεια στην Ιταλία».

Η εφημερίδα παραπέμπει τέλος και στην πρόσφατη ανάλυση του του Jewish Institute for National Security of America (JINSA), μιας φιλο-ισραηλινής δεξαμενής σκέψης της Ουάσινγκτον, σε πρόσφατη μελέτη τους διαπιστώνουν ότι εν τω μεταξύ στην Ελλάδα «υπάρχει ευρεία εθνική συναίνεση ότι οι ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ αποτελούν το θεμέλιο της ασφάλειας της Ελλάδας».

Πηγή: hellasjournal.com

Σχετικά άρθρα

Oι λύσεις που προτείνουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποζημίωση

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Μαΐου 2020 0
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ 21-5-2020 ΤΗΛ. 6972409960 E-mail : dimopouloskavala@gmail.com ΠΡΟΣ: Πίνακας αποδεκτών Κύριε υπουργέ. Από το απόγευμα της Δευτέρας διαβάζουμε…

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΑΜΘ: Καταγγέλλουμε τις αποφάσεις των τραπεζών να κλείσουν τα καταστήματα τους στα χωριά και τις πόλεις της περιφέρειας μας (τώρα στις Φέρες)

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Ιουλίου 2021 0
Είναι απαράδεκτο οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού, ο οποίος τις πλήρωσε με τα 3 μνημόνια…

Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης Ορεστιάδας

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Απριλίου 2020 0
Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας και της αναδόχου εταιρείας για την «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης και ελέγχου…